Читај ми!

Митинг одбране исламских вредности у Грозном

Више од 800.000 људи присуствовало је митингу за одбрану исламских вредности у ценру Грозног, саопштило је руско министарство унутрашњих послова. На митингу је био и чеченски лидер Рамзан Кадиров.

У саопштењу се наводи да је на догађају против вређања осећања муслиманских верника у центру Грозног присуствовало више од 800.000 људи и да је полиција у потпуности одржала јавни ред током демонстрација, преноси Танјуг.

Окупљени су носили плакате на којима је писало "Не карикатурама пророка Мухамеда" и "Ислам је религија добрих и креативних".

Понављали су молитве и похвале пророку током марша који је кренуо од Трга Минутка до централне џамије "Срце Чеченије" где су верници одржали заједничку молитву.

На централном тргу у Грозном окупили су се верници не само из Чеченске Републике, него са целог Северног Кавказа.

Очекивало се да ће се на митингу "Љубав према пророку Мухамеду" окупити милион људи, пошто се јуче на друштвеним мрежама огласио чеченски лидер и позвао људе да дођу на протест. 

"Позивам све који цене мир, стабилност, једногласје, духовност и верска осећања да дођу у Грозни и придруже се редовима оних који ће одбити сваки покушај стварања ривалства међу верама и народима света", написао је Кадиров на својој Инстаграм страници.

Француски сатирични магазин Шарли ебдо наставио је са објављивањем карикатура Мухамеда након што су терористи упали у редакцију и током напада убили 12 људи.

Нападачи су навели да је крвави напад освета за карикатуре којима се руга исламској вери, а које су објављиване у том француском магазину.

Протести због насловне странице најновијег броја париског недељника Шарли ебдо са карикатуром пророка Мухамеда одржавају се и у Авганистану.

Неколико стотина Авганистанаца запалило је француску заставу узвикујући "Смрт Француској" на протестима који се трећи дан заредом одржавају у тој земљи.

Демонстранти, претежно млади мушкарци, који су се окупили у Џалалабаду, престоници источне покрајине Нангархар, траже да се затвори француска амбасада у Кабулу, као и да се француска влада извини муслиманима, преноси АП.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво