Читај ми!

Доњецк, проруски активисти опет контролишу аеродром?

Након вишедневних интензивних сукоба, проруски активисти на истоку Украјине саопштили су да су преузели контролу над аеродромом у Доњецку. Кијев није потврдио да су се владине снаге повукле. Најамање 30 цивила убијено у бомбардовању Горловке, тврде проруски активисти.

Лидер проруских активиста Александар Захарченко рекао је на конференцији за новинаре да су снаге на чијем је челу преузеле контролу над аеродромом, преноси Танјуг.

Захарченко је, саопштавајући да су проруске снаге преузеле аеродром, изнова оптужио Кијев за кршење примирја и нападе на Доњецк, позивајући ОЕБС да примора украјинске власти да испуњавају договоре из Минска.

Захарченко је, притом, рекао да је за протеклих 48 сати на аеродром у Доњецку извршено више од шест напада пешадије и оклопне технике, за које каже да су одбијени, као што је "спречен и пробој украјинских војника у Доњецк".

"Пропали су сви покушаји украјинских војника да поврате аеродром и реванширају се за пораз који смо им нанели прошле године", рекао је он, додајући да је украјинска војска "претрпела огромне губитке" и да Кијев користи војну авијацију.

Према Захарченковим речима, срушен је Путиловски мост ка Доњецку, а "уништен конвој који је ишао у пробој" и заробљена су тројица тенкиста, пренела је агенција РИА Новости.

Ово упориште проруских активиста било је уздрмано разменом ватре из артиљеријског оружја са украјинским снагама током протеклог викенда, док су се жестоке борбе водиле за аеродромски терминал и околне области.

Спорадичне експлозије су се јутрос чуле из правца аеродрома. Украјински званичници су саопштили да су током претходна 24 сата погинула три војника, а да је 66 рањено, али нису потврдили наводе проруских побуњеника да су заузели аеродром у Доњецку.

Портпарол војске Андреј Лисенко није прецизирао колико војника је погинуло, односно повређено на аеродрому, на којем се већ неколико дана воде жестоке борбе, али је изјавио да је ситуација и даље напета.

Саветник украјинског председника Јуриј Бирјуков је на свом званичном Фејсбук профилу написао да су рањени војници током ноћи евакуисани с аеродрома, али није навео колико војника је остало.

"Нећемо напустити своје људе, нико их није заборавио. Све ће бити (наше), само не одмах", написао је Бирјуков.

ДНР: Најмање 30 цивила убијено у бомбардовању

У међувремену, заменик команданта снага самопроглашене "Доњецке Народне Републике", Едуард Басурин рекао је да је најмање 30 цивила, међу којима има деце, убијено је у ваздушном нападу украјинске војске на град Горловка на истоку земље.

Басурин је рекао и да је велику штету претрпела инфраструктура града, као и стамбене четврти, додајући да је до напада дошло у недељу, први пут од лета прошле године.

Кијев је у недељу поподне употребио војне авионе, први пут од прошлог лета и бомбардовао стамбене квартове у граду Горловка, рекао је Басурин, а преноси Тас.

"Мислимо да се украјински пилоти плаше да лете ниско, јер су прошлог лета претрпели велике губитке од нашег одбрамбеног система", закључио је Басурин.

Експлозија испред суда у Харкову

Најмање 13 особа је данас повређено, од којих шесторо теже, у експлозији испред суда у Харкову, саопштила је полиција.

Како су јавили руски медији, експлозија је одјекнула на крају саслушања у суду поводом случаја члана националистичке партије Свобода . Он је оптужен да је на гласачко место, током парламентарних избора 26. октобра, донео оружје.

Неколико чланова те партије је дошло у суд да пружи подршку оптуженом, а експлозија је одјекнула одмах пошто су напустили зграду, наводи Раша тудеј.

Саветник украјинског министра унутрашњих послова Антон Герашенко написао је навом Фејсбук профилу да је још рано рећи да ли је у питању био терористички акт или је неко од чланова Свободе имао код себе бомбу.

УН позивају на окончање насиља

Генерални секретар УН Бан Кимун забринут је због жестоких сукоба на истоку Украјине и позива на хитно окончање насиља.

Бан је у саопштењу навео да је "забринут због ескалације сукоба", који би могли да пониште договор о обустави ватре, постигнут у септембру, јавио је АФП.

Генерални секретар УН затражио је да сва непријатељства буду сместа и у потпуности обустављена и поручио да су УН спремне да подрже напоре за смиривање сукоба и наставак мировног процеса.

Погоршање ситуације мора бити избегнуто по сваку цену, рекао је Бан и позвао све стране да испуне своје обавезе.

Савет безбедности УН требало би да у среду, на захтев Литваније, разговара о погоршању кризе у Украјини.

Према подацима УН, у сукобима између проруских активиста и владиних снага у Украјини од априла је убијено више од 4.800, а рањено 10.300 људи.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво