Индонезија погубила шесторо због кријумчарења дроге

Индонезија је данас погубила шест људи, међу којима пет странаца, осуђених за кријумчарење дроге, упркос међународним молбама у задњи час да буду поштеђени.

Четири мушкарца из Бразила, Малавија, Нигерије и Холандије, као и једна Индонежанка и Вијетнамка, погубљени су стрељањем у паровима, одмах иза поноћи.

Лична молба бразилске председнице Дилме Русеф да власти Индонезије поштеде њеног суграђанина, бившег пилота Марка Мореиру (53), као и апел холандске владе за њеног држављанина Анга Кијема Соеија (52), нису промениле нити одложиле извршење смртне казне, како је јуче најавио портпарол Тужилаштва Тони Спонтана.

Пет странаца и једна Индонежанка су осуђени на смрт по више тачака оптужнице за кривична дела почињена од 2000. до 2011.

Спонтана је рекао да су осуђеници, међу којима су били и Намаона Денис из Малавија, Нигеријац Данијел Енемуо, Вијетнамка Тран Ти Бич Хан, као и Индонежанка Рани Андријани јуче премештени у самице.

Индонежански председник Џоко Видодо одбацио је у децембру захтеве за милосрђе према њима.

"Оно што чинимо је усмерено на заштиту наше нације од опасности дроге. Нема изговора за дилере дроге, и надам се да ће ово имати застрашујући ефекат", рекао је државни тужилац Мухамад Прасетјо у четвртак новинарима.

Он је додао да је Видодо одбацио телефонску молбу Русефове да поштеди Мореиру. Председник је рекао бразилској колегиници да не може да преиначи казну јер су све судске процедуре биле у складу са индонежанским законима, према којима је Мореира и кажњен.

Прасетјо је казао и да егзекуције неће нарушити односе са земљама из којих потичу осуђеници, што су реакције страних званичника одмах оповргле.

Холандски министар спољних послова Берт Кендерс рекао је у саопштењу касно синоћ да је привремено опозвао амбасадора те земље у Индонезији, а да је индонежански амбасадор у Хагу позван да би му се уложио званичан протест због егзекуције Анга, која је спроведена упркос личном контакту краља Виљема-Александра и премијера Марка Рутеа са Видодом.

Он је егзекуцију окарактерисао као "окрутну и нехуману казну... неприхватљиво порицање људског достојанства и интегритета".

Русеф је у саопштењу истакла да је запрепашћена и љута због егзекуције.

Егзекуција "баца мрљу, сенку на билатералне односе. Индонежанска страна није показала никакву осетљивост", рекао је специјални саветник бразилске председнице за спољна питања, Марко Аурелио Гарсија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара