Камерон: Право на увреду је део слободног друштва

Британски премијер Дејвид Камерон изјавио је да папа греши у свом ставу да људи који исмевају ислам и друге религије могу "очекивати ударац", истаквши да у слободном друштву нико нема право на освету над појединцима због вређања религије.

Папа Фрања изазвао је контроверзе прошле седмице када је рекао да "провокатори" попут цртача сатиричног недељника "Шарли ебдо" који се изругују религији могу да очекују одговор сличан ударцу, а ови коментари виђени су као веома близу оправдавања терористичких напада у Француској, пише Индепендент.

Британски премијер је у интервјуу за америчку мрежу Си-Би-Ес, рекао да је право на увреду део слободног друштва, преноси Танјуг.

"Мислим да у слободном друштву постоји право да се неком нанесе увреда због религије. Ја сам хришћанин; ако неко каже нешто увредљиво за Исуса, могу да схватим то као вређање, али у слободном друштву немам право да му се светим", рекао је Камерон.

"Морамо да прихватимо да новине, магазини, могу да објављују ствари које су за некога увредљиве, све док је то у оквиру закона. То је оно што треба да бранимо", додао је Камерон.

У разговору са новинарима у авиону прошле седмице папа је рекао да ако би његов добар пријатељ доктор Гаспари рекао псовку против његове мајке, да би могао да очекује ударац.

"То је нормално. Не можете да провоцирате, не можете да вређате туђу веру. Не можете да се изругујете туђој вери", казао је папа.

Бивши бискуп Оксфорда Ричард Харис у ауторском чланку за британски лист рекао је да је "велики поштовалац папе", али да је "био запањен" његовом изјавом.

"Помињање ударца могло би лако да се узме као оправдање за насиље као одговор на увреду", истакао је Харис.

Британски званичници ће ове седмице одржати разговоре са савезницима у Лондону посвећене решавању претње коју представља Исламска држава, након терористичких напада у Француској.

У нападима на сатирични недељник "Шарли ебдо", једну полицајку у близини Париза и јеврејску продавницу у Француској, прошле седмице, убијено је 17 људи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара