Читај ми!

Доњецк, наставак борбе за аеродром

Tри војника су погинула у сукобима на истоку Украјине, саопштили су украјински званичници, док борбе око аеродрома у Доњецку и даље трају. Украјинске војска покушава да врате раније напуштене позиције на аеродрому Доњецк.

Сукоби који протеклих дана бесне између украјинске војске и проруских снага око аеродрома у Доњецку и данас су настављени, а украјинска војска тврди да брани своје положаје упркос изјавама представника проруских снага да су преузели контролу над аеродромом, преноси Танјуг.

Војни саветник челника самопроглашене Доњецке Народне Републике Валентин Мотузенко изјавио је да се у раним послеподневним сатима појаћала ватра из хаубица и вишецевних бацача по аеродрому и да украјинске снаге безбедности покушавају да врате раније напуштене позиције на аеродрому Доњецк, пренео је ТАС.

"Ситуација тамо је веома тешка. Има сталних напада и покушаја напада, али војна команда стално шаље појаћања", рекао је портпарол украјинске војске Андриј Лисенко на конференцији за новинаре.

Лисенко је рекао да су три украјинска војника погинула, док је 18 рањено током протеклог дана, Чиме се биланс жртава међу војницима од ћетвртка попео на девет.

Прес служба министарства одбране ДНР, саопштила је да су украјинске снаге током ноћи извеле више напада користечи разлићито оружје на ободу Доњецка, Горловке и више градова и села у самопроглашеној републици.

У саопштењу се, такође, наводи да је било покушаја Оружаних снага Украјине да користе субверзивне групе, али да су проруске снаге те покушаје спрећиле, известила је Доњецка новинска агенција.

У међувремену, украјински безбедносни званићници су известили о 82 напада проруских активиста у протекла 24 сата.

Није познато да ли је најновијим билансом погинулих војника обухвачен и инцидент који се догодио на контролном пункту у Луганску у петак, навео је АФП.

Старији мушкарац, који се представио као локални житељ, предао је војницима на контролном пункту теглу од три килограма меда и захвалио им се на служби коју обављају пре него што се удаљио.

Тегла је касније експлодирала, усмртивши једног и ранивши три војника што је први такав инцидент од почетка сукоба на истоку Украјине у априлу 2014.

Русија гомила трупе 

Док су око аеродрома трајале борбе, Лисенко је, такође, рекао да Русија повећава своје војно присуство дуж украјинске границе.

Он је рекао да је оружје, попут бацача пламена "ТОС-1", ракетних система "С300" и ракетних лансера "смерћ" и "ураган", примечено у близини руског града Ростов на Дону близу границе и да је периодично померано у Украјину ради напада.

Русија снажно демантује слање оружја и војника на исток Украјине.

Аеродром у Доњецку недавно се поново појавио као кризно подручје од почетка сукоба на истоку Украјине, јавио је Међународни сервис вести Спутњик.

Овај аеродром је пао под контролу украјинских снага у мају 2014, које су у више наврата одбијале покушаје проруских снага да их одатле потисну.

Најновији напади представљају кршење споразума о прекиду ватре који је уз посредовање Русије и Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) постигнут у септембру у Минску.

Према подацима Уједињених нација, биланс жртава оружаног конфликта на истоку Украјине прешао је цифру од 4.800 погинулих.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво