Гвантанамо, петорица Јеманаца пребачена у иностранство

Пентагон је петорицу Јеменаца пребацио из америчког војног затвора Гвантанамо у затворе у иностранству, што је први трансфер затвореника у 2015. години, саопштили су амерички званичници.

Четворица су пребачена у Оман, а један у Естонију упркос захтевима републиканаца да се уведе мораторијум на премештање затвореника, јавила је агенција Ројтерс, преноси Танјуг.

Сва петорица Јеменаца држана су у америчког војној бази на Куби више од 10 година.

Председник САД Барак Обама обећао је затварање тог притвора који је готово цела међународна заједница осудила.

Затвор Гвантанамо отворен је 2002. године када су ту стављени притвореници ухваћени за време америчке кампање против терористичке мреже Ал Каида.

Његове напоре да обећање спроведе у дело блокирали су републикански посланици, укључјући сенатора Џона Мекејна који је ове недеље рекао да 30 одсто ослобођених притвореника се врати поново у борбу против САД.

Америчка администрација је пребацила 28 затвореника из Гвантанама у 2014. години.

Тренутно су у том војном затвору остала 122 притвореника, од којих је за 54 њих одобрена релокација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије