Кастро: Куба се неће одрећи својих принципа

Кубански председник Раул Кастро спреман је за отворени дијалог са САД. Наглашава, међутим, да се Куба неће одрећи својих социјалистичких принципа.

Раул Кастро је у говору пред Националном скупштином поздравио најаву из САД за нормализацију односа две земље и навео да се Куба суочавала са "дугом и тешком борбом" пре него што су јој САД укинуле економски ембарго, пренео је Би-Би-Си, преноси Бета.

"Кубански народ поздравља праведну одлуку америчког председника Барака Обаме (за успостављање дипломатских односа). Његова одлука потврђује уклањање препрека у односима између две земље", рекао је Кастро у говору у кубанском парламенту.

Кастро је рекао да је Куба спремна на дијалог са САД о "било којој теми која се односи на те две државе", пренео је Франс прес.

"Као што никада нисмо тражили да САД промене свој политички систем, тражимо да поштују наш", поручио је Кастро.

Обама и Кастро су у среду најавили одлуку о обостраној жељи за нормализацијом дипломатских односа. Први званични разговори очекују се у јануару.

Амерички председник рекао је јуче да не очекује да ће поновно успостављање дипломатских односа с Кубом одмах донети промене у тој држави, брзо укидање економског ембарга САД или могућност његове посете Хавани.

"То је и даље режим који угњетава свој народ", рекао је Обама али је додао да је на Куби "неизбежна промена". 

Раул Кастро је потврдио да ће учествовати на Самиту Америка који се одржава у Панами у априлу.

То би био потенцијално његов први састанак са америчким председником Бараком Обамом, откако је у среду договорено обнављање односа САД и Кубе, јавља Ројтерс, преноси Танјуг.

Кубански парламент једногласно је раније данас подржао споразум између Хаване и Вашингтона о нормализацији односа после полувековног периода непријатељства.

"Парламент Кубе је томе дао једногласну подршку", јавила је кубанска агенција Пренса Латина убрзо по почетку седнице.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије