Читај ми!

Талибани упали у банку у Авганистану

Најмање 10 особа је убијено, а 14 људи рањено пошто су талибански екстремисти упали јутрос у представништво Кабулске банке. Не зна се колико људи се налази унутар зграде. У току окршај са авганистанским снагама безбедности.

Међу жртвама у главном граду провинције Хелманд - Лашкар Гаху су пет полицајаца и пет цивила, јавља АФП, преноси Танјуг.

"Према нашим информацијама, у нападу су учествовала четворица талибана, од којих је један активирао експлозивне направе, док су тројица ступила у обрачун са снагама безбедности", рекао је Фарид Ахмад Обаиди, портпарол полиције провинције на југу Авганистана.

Портпарол полиције Хелманд Омар Џвак рекао је да су, према последњим информација, сва три нападача убијена.

Навео је да је експлодирала још једна бомба која је активирана у тренутку доласка амбулантних кола, када су два цивила рањена.

И агенције преносе да је упаду у банци претходио бомбашки самоубилачки напад једног од екстремиста, који је на тај начин олакшао улаз другим нападачима.

На лицу места је трајао жесток окршај са снагама безбедности, а сведоци преносе да се чују експлозије и непрестани пуцњи.

Запослени у банци, који су имали срећу да побегну, пренели су да су талибани искористили огромну гужву у банци, будући да су у том моменту владини службеници дошли да подигну са рачуна своје плате.

Власти за сада не саопштавају колико људи је било у банци у тренутку трајања сукоба.

Портпарол талибана је преузео одговорност за напад на Кабулску банку, која је 2010. једва преживела корупционашку аферу која је открила проневеру од 900 милиона долара.

Напад авганистанских талибана дошао је само дан пошто су пакистански талибани извели оружани напад у војној школи у Пешавару, усмртивши 141 особу, од чега су 132 били ученици.

Стравичан напад у школи су осудили и талибани из Авганистана.

Пакистански талибани су одвојени од авганистанских, али су у савезу с њима. Циљ и једних и других је да сруше владе својих земаља и установе исламску државу.

Аналитичари сматрају да Авганистан све више тоне у нестабилност како се приближава 31. децембар, што је крајњи рок за повлачење страних трупа предвођених НАТО, после 13-годишње мисије борбе против талибана.

У протекло време су појачани напади на војне аутобусе, тимове за деминирање терена и страна представништва у Кабулу.

Повлачење НАТО-а биће прилика за авганистанку полицију и војску да преузму комплетну надлежност над целом земљом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара