Израел, хапшење због напада на школу

Израелска полиција ухапсила 10 чланова екстремистичке антиарапске организације Лехава, умешане у напад на двојезичну јеврејско-арапску школу у новембру.

Напад на школу догодио се у време пораста напетости и насиља и у Израелу и на палестинским територијама и изазвао читав низ осуда.

"Десет осумњичених, чланова организације Лехава, ухапшено је ради испитивања након хушкања и позива на расиститчке акте насиља и терора", наведено је у полицијском саопштењу, преноси Танјуг.

Осумњичени су ухапшени у својим домовима у градовима Петах Тиква и Нетивот и јеврејским насељима на окупираној Западној обали. Полиција је однела и њихове компјутере. Међу ухапшенима је лидер организације Бенци Гопштајн, који живи у подељеном граду Хеброну, на Западној обали, честом попришту сукоба два народа. Голштајнов адвокат рекао је да су хапшења политички мотивисана.

"Полиција делује против Лехаве иако је то легална организација која се бори против асимилације", рекао је Итамар Бен Гвир, оптуживши левицу да врши притисак на полицију да хапси.

Левичарски посланици захтевали су да се Лехава забрани као "терористичка организација".

Три члана организације ухапшена су прошле недеље под сумњом да су запалили учионицу у школи Рука у руци, ретком симболу коегзистенције у Јерусалиму. У пожару изазваном 29. новембра јако је оштећена учионица и поруке "Смрт Арапима и "Нема коегзистенције с раком" су исписане на зидовима на хебрејском језику.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху и други високи званичници су осудили напад на школу са преко 600 ученика на такозваној зеленој линији која деле западни Јерусалим од источног анектираног дела града, преноси АФП.

Пожар у школи је подметнут у време велике напетости у Јерусалиму након читавог низа палестинских напада на Јевреје, укључујући и напад на синагогу, у коме је убијено четворо верника и један полицајац Друз, који је покушао да их одбрани.

Активисти Лехаве следе учења Меира Кахане рабина чија је партија Ках била забрањена у Израелу и чији су се чланови борили против мешаних бракова. Кахана је убијен 1990.године у Њујорку али његова антиарапска идеологија и даље инспирише јеврејске екстремисте.

Један од његових следбеника Барух Голдштајн убио је 29 муслиманских верника за време молитве у џамији у Хеброну 1994. године. Голдштајн је истакао да Лехава не делује нелегално и оптужио безбедносну службу Шин бет да покушава да је оптужи како би омела "њен свети рад на спасавању кћерки Израела".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара