Читај ми!

Украјина од ЕУ тражи новац, од Русије примирје

Украјински премијер Арсениј Јацењук затражио је од ЕУ хитну финансијску помоћ, а руског председника Владимира Путина позвао да поштује примирје на истоку Украјине.

Украјински премијер Арсениј Јацењук тврди да Русија хоће да уништи Украјину, преноси Бета.

"Украјина је бојно поље", истакао је Јацењук, после првог састанка Савета ЕУ–Украјина у Бриселу где је довео више министара из своје нове, проевропске владе.

Тај састанак проистекао је из ратификације споразума о асоцијацији са ЕУ у украјинском парламенту у септембру. Одустајање проруског председника Виктора Јануковича од тог споразума пре годину дана подстакао је протесте у Кијеву, а затим оружану побуну и свргавање Јануковича.

"Влада ће учинити све што је у њеној моћи, али потребна нам је помоћ, помоћ да стабилизујемо украјинску привреду, да стабилизујемо финансијски и фискални сектор и да превладамо овај буран и компликован историјски период", поручује Јацењук.

ЕУ је већ исплатила Украјини 1,6 милијарди евра зајма кроз два макроекономска програма помоћи, а планира да јој да још, али за узврат од ње сада тражи реформе.

Конференција инвеститора треба да се одржи почетком идуће године, каже европски комесар за суседство Јоханес Хан.

Јацењук објашњава да је Украјина "због руске агресије" изгубила 140 одсто своје индустријске производње и да јој је БДП пао 7,0 одсто.

"Иако је Влада подигла порезе за пет одсто да би дошла до новца, то не може да траје вечно и Украјини је потребна подршка", каже премијер.

Јацењук је претходно у Бриселу посетио НАТО и у изјави позвао руског председика и руске власти да спроведу примирје и отпочну прави мировни процес.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је после састанка пружио подршку украјинском премијеру који је, по његовим речима, показао праву жељу да се нађе мирно решење сукоба.

Прекид ватре закључен је у септембру у Минску, а у сукобима је од тада погинуло више од 1.000 људи.

Према подацима Уједињених нација, за осам месеци колико траје украјински рат, погинуло је 4.634 људи.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво