Читај ми!

Писмо заточене новинарке из Азербејџана

Истраживачка новинарка из Азербејџана Кадиџа Исмаилова, која је ухапшена 5. децембра, из затвора је послала писмо у којем тврди да је затворена због разоткривања корупције.

Кадиџа Исмаилова је у писму навела да плаћа цену за разоткривање корупције у Азербејџану, али да је вредело, преноси Бета.

"Драги пријатељи, сви ви знате зашто сам у затвору. Откривање корупције је истински разлог. Једини начин да докажете да репресивни режими греше је да наставите истраживање корупције и одбрану права потлачених. Да, потребно је платити цену, али вредно је тога", написала је Исмаилова.

Новинарка Радија Слободна Европа већ неколико година трпи притиске власти због тога што је истраживала корупционашке послове породице председника Илхама Алијева, иначе сина бившег председника Хејдара Алијева, коме је у београдском парку Ташмајдан подигнут споменик.

Прошле недеље ухапшена је под оптужбом да је наводила једног новинара да се убије тако што је убедила своје претпостављене да га не запосле. За то кривично дело запрећена је затворска казна од три до седам година.

"Хапшења и ограничавања су део наше мисије да говоримо истину. Моје хапшење доказује још једном да је важно направити промену: Морамо да изградимо стварност у којој је истина норма, за чије казивање није нужна храброст", написала је у писму заточена новинарка.

Поводом долазећих празника пожелела је да у 2015. години буде више истраживачког новинарства и више стремљења ка правди и људским правима.

Кадиџа Исмаилова је ауторка емисије на Радију Слободна Европа и чланица Пројекта за истраживање организованог криминала и корупције. На удару је медија под контролом владајуће партије од 2012. године, од када је изложена и физичким претњама и хапшењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије