Читај ми!

ЦИА држала затворенике у тајним затворима у Румунији

Бивши шеф румунске обавештајне службе Јоан Талпеш рекао је да је могуће да је америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) држала притворенике у "транзитним центрима" у Румунији, али да Букурешт није знао шта се тамо дешавало.

Јоан Талпеш је, у интервјуу листу Адеварул, који преноси Танјуг, рекао да су после 11. септембра 2001. године Румунија и САД разговарале о "центрима подршке за ЦИА, местима која би Румуни ставили на располагање представницима те агенције, где би они могли да организују активности које желе да спроведу у другим земљама".

"Није постојало место које се називало притворским центром. То је једноставно био транзитни центар", рекао је Талпеш, напомињући да је у то време Букурешт чекао "зелено светло" за прикључење НАТО.

Талпеш је казао да "румунска страна није била заинтересована за то шта Американци раде да би им показали да могу да нам верују".

"Оно што је сигурно јесте да ми нисмо знали да ли тамо има притвореника", рекао је Талпеш, који је био директор румунске обавештајне службе од 2000. до 2004. године, пренела је агенција АФП.

У уторак објављеном извештају о мучењима које је примењивала ЦИА над осумњиченима за тероризам, наводи се да је 119 притвореника држано на "црним местима", што је војни термин за тајне локације које војска користи за испитивање притвореника, а чије постојање влада негира. У извештајима се не наводе земље у којима су наводно била таква места.

Претпоставља се да су "црна места" постојала и у Пољској, Литванији, Тајланду и Авганистану.

Румунија никада није признала постојање тајних затвора ЦИА на њеној територији. Јон Илијеску, који је у то време био председник, недавно је изјавио да о том питању "ништа не зна", док је премијер Виктор Понта казао да би министар спољних послова требало у вези са тим да одговара на питања.

Бивши пољски председник Александар Квашњевски је рекао да је Пољска 2003. године вршила притисак на САД да окончају бруталне поступке ЦИА према осумњиченима за тероризам у тајном затвору на територији Пољске.

"Рекао сам (тадашњем председнику САД Џорџу) Бушу да та сарадња мора да се оконча, и окончана је", рекао је Квашњевски за радио ТОК ФМ.

У извештају америчког Сената се наводи да је ЦИА користила сексуалне претње, симулирано дављење и друге контроверзне методе у испитивању осумњичених за тероризам, које су све биле неефикасне за добијање кључних информација.

Поступање према затвореницима у тајним затворима ЦИА пре једне деценије било је горе него што је америчка администрација говорила Конгресу или јавности, наводи се у извештају обавештајног Комитета Сената о тортури.

Објављено је 500 страница докумената, који представљају закључке пуне истраге на 6.700 страница, која још носи ознаку тајности.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво