Читај ми!

Ебола "украла" Божић у Сијера Леонеу

Божићни празници отказани су широм Сијера Леонеа, земљи која је једна од најтеже погођених вирусом еболе. У тој афричкој држави неће бити одржана ниједна јавна прослава.

Војници на улицама Сијера Леонеа трудиће се да у земљи не буде ниједне прославе ове године, с обзиром на то да се ебола и даље шири Западном Африком, пише британски Телеграф.

"Ове године неће бити Божићних прослава, нити прославе Нове године", каже Пало Контех, министар одбране Сијера Леонеа и први човек тима који ради на сузбијању еболе.

Према његовим речима, војска ће обезбедити да сви у кућама размишљају о еболи свему што је тај вирус урадио тој западноафричкој држави.

"Војска ће бити на улицама током Божића и дочека Нове године како би спречила одржавање било каквих уличних прослава", објашњава Контех.

У Сијера Леонеу је ванредно стање од јула и забрањена су сва јавна окупљања.

Међутим, министар одбране каже да становници на западу континента и полуострва Фритаун треба стриктно да се придржавају правила или ће вирус наставити да убија.

Од укупно шест милиона становника Сијера Леонеа, више од четвртине су хришћани, али у празничним прославама учествују и остале религије. Ипак, маскембали који се одржавају широм земље, ове године ће изостати.

"Тешко је да славите Божић када сте изгубили оне које волите, а и остали , притом, размишљју како да из овога извуку живу главу", пише за Интернешенал бизнис тајмс Агнес Бангали, која ради при УН у Сијера Леонеу.

Уницеф саопштава да је у наредних шест месеци потребно 500 милиона долара помоћи за сузбијање еболе и збрињавање неколико хиљада деце, чији су родитељи умрли од тог смртносног вируса.

Од тражених 500 милиона већ је добијено 200 милиона, али је за наредних шест месеци неопходно још 300 милиона долара, саопштава Уницеф.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво