Читај ми!

Сукоби у Торину и Милану

Генерални штрајк радника и студената и протести у више од 50 градова широм Италије због политике владе премијера Матеа Ренција прерасли су у Милану и Торину у насилне сукобе с полицијом.

Штрајк су сазвала два од три највећа синдиката, ЦГИЛ и УИЛ, због реформи за које тврде да угрожавају радничка права, док Ренци тврди да су најављене реформе неопходне за опоравак привредног раста и отварање нових радних места, преноси Танјуг.

Због осмочасовне обуставе рада, железнички и ваздушни саобраћај били су преполовљени, а отказано је или одложено и 70 одсто аутобуског саобраћаја, преноси Анса.

У Торину, полиција се сукобила с групом демонстраната која се одвојила од остатка штрајкача током протестне шетње и покушала да пробије полицијски кордон. Приведено је девет демонстраната.

У Милану, студенти су подметнули пожар и гађали разним предметима зграду локалне владе. Полиција је употребила пендреке, а у окршају је повређено шест полицајаца и пет карабињера.

Организатори су навели да је одржано више од 50 протестних скупова широм Италије због контроверзне реформе закона о раду, који ограничава заштиту запослених и олакшава отпуштања.

Запослени протестују и због предлога буџета за 2015. годину, који предвиђа смањење потрошње за 15 милијарди евра.

Вођа синдиката УИЛ Кармело Барбагало изјавио је да штрајкачи захтевају праве промене, а не само празне речи.

"Ми заиста желимо да променимо Италију", рекао је Барбагало у Риму пред око 40.000 окупљених.

"Морају да престану да нам причају приче, дају празна обећања и морају да врате радницима достојанство, младима наду, а пензионерима извесност да ће преживети кризу", поручио је он.

Барбагало је додао да су синдикати спремни за нови талас отпора.

Италијански председник Ђорђо Наполитано оценио је да је штрајк указује на напетост између Ренцијеве владе и синдиката и напоменуо да то није добро за земљу.

"Генерални штрајк који је сазван за данас несумњиво показује да постоји напетост између синдиката и владе", рекао је Наполитано новинарима у Торину.

"Добро је када постоји узајамно поштовање, а не огорчење какво данас видимо. То није добро за земљу."

Вођа синдиката ЦГИЛ Сузана Камусо оптужила је Ренција да није спреман за дијалог, док премијер Италије поручује да влада не мора преговара са синдикатима приликом дефинисања своје политике.

Додатну напетост изазвала је одлука министра саобраћаја Мауриција Лупија да забрани учешће у штрајку запосленима у железници, коју је синоћ повукао.

Бивши премијер Италије Масимо д'Алема рекао је да влада мора да саслуша захтеве италијанских радника који учествују у штрајку.

"Ситуација је озбиљна и надам се да ће Влада саслушати позиве са улица и размотрити захтеве радника", рекао је Д'Алема, члан Ренцијеве Демократске партије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара