Читај ми!

Сенат дао ратна овлашћења Обами

Одбор америчког Сената одобрио председнику Бараку Обами да води рат против Исламске државе, што је прво гласање у америчком Конгресу о томе да се председнику дају ратна овлашћења у борби против екстремиста.

Одлука је изгласана са 10 према осам, где је већина демократа била "за", а републиканци су били против, преноси Бета.

Председник Одбора, сенатор Роберт Менендез, рекао је да ће тражити да Сенат у целости гласа о тој мери пре него што се заврши рад старог сазива Конгреса.

Међутим, како наводи агенција АП, вероватније је да ће то бити одложено за нови сазив Конгреса, у коме су републиканци у већини у оба дома. Нови сазив Конгреса, који обухвата Сенат и Представнички дом, преузима рад 1. јануара.

Обама се до сада ослањао на конгресна овлашћења која је користио још бивши председник Џорџ Буш да оправда војну акцију после терористичких напада 11. септембра. Критичари сматрају да је правно "врло натегнуто" да Обама користи та овлашћења.

Обама сматра да је имао правна овлашћења да пошаље око 3.000 америчких војника да обучавају и помажу ирачким безбедносним снагама, и да изведе 1.000 ваздушних удара против циљева у Ираку и Сирији од септембра. Недавно је председник рекао да тражи нова одобрења да употреби војну силу.

Усвојена резолуција у Одбору за међународне односе, ако буде одобрена у Конгресу, дозволила би председнику САД да употреби војну силу против Исламске државе, и особа или снага повезаних с том групом. Са друге стране, резолуција ограничава активности америчких снага тако што забрањује велике копнене операције.

Одобрење је ограничено на три године и захтева да влада извештава Конгрес о борби против Исламске државе сваких 60 дана.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара