Читај ми!

Бренан: ЦИА многе ствари урадила добро

Иако је признао да су агенти ЦИА користили "одвратне" технике испитивања, директор те обавештајне агенције Џон Бренан бранио је такав начин рада, оценивши да је спасао многе животе. Сенаторка Дајен Фајнстин поручила директору ЦИА да прочита извештај.

Џон Бренан је отворио конференцију за новинаре у седишту ЦИА у Ленглију у Вирџинији, присећањем на терористичке нападе 11. септембра 2001, одлучност ЦИА да спречи још један такав напад и чињенице да су припадници ЦИА били међу првим жртвама рата у Авганистану, јавља АП, а преноси Танјуг.

Директор ЦИА је признао да су приликом испитивања притвореника у малом броју случајева коришћене методе које "нису биле одобрене, које су биле ужасне и с правом заслужују осуду свих", и да је требало да појединци одговарају за своје грешке.

Бренан је, међутим, додао да је ЦИА "многе ствари радила на прави начин" у тренутку када није било "лаких решења".

Рекао је и да се не зна да ли да ли су такве технике допринеле прибављању корисиних информација.

"Огроман број службеника поштовао је правила испитивања и чинио оно што је од њих тражено у служби нацији. Било је немогуће спознати да ли је коришћење појачаних техника испитивања довело до корисних информација", истакао је Бренан

Према његовим речима, програм испитивања и држања затвореника пружио је корисне обавештајне податке који су помогли САД да осујете "планове за нападе, ухвате терористе и спасу животе.

Директор ЦИА је такође рекао код испитивања уз употребу принуде постоји "јака вероватноћа", добијања лажних информација, пренео је АФП.

"Склон сам да верујем да код употребе принудних метода постоји јака вероватноћа добијања лажних информација јер неко подвргнут низу техника (испитивања), може да каже нешто да би испитивањ престало", нагласио је Бренан.

Са друге стране, Бренан је напоменуо да ЦИА није намерно преварила председника и јавност, и да та агенција верује да су информације добијене од притвореника подвгнутих "унапређеном испитивању" помогле у проналажењу вође Ал Каиде Осаме бин Ладена, који је убијен у акцији америчких специјалаца у Пакистану 2011, пренео је Ројтерс.

Комитет америчког Сената објавио је 9. децембра извештај о контроверзним методама испитивања осумњичених за тероризам, које је спроводила ЦИА, а које према оцени Комитета нису произвеле ниједан критични обавештајни податак до кога се није могло доћи ненасилним средствима.

Бивши председник Џорџ Буш одобрио је програм 2002, али га ЦИА није обавештавала о детаљима до 2006. године.

Вашингтон је објављивањем извештаја први пут признао пуне размере тајног програма ЦИА, покренутог након терористичких напада на Њујорк и Вашингтон 11. септембра.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара