Читај ми!

Европска унија шири "црну листу"

Министри спољних послова земаља чланица Европске уније сагласили су се да прошире списак украјинских и руских функционера и предузећа којима је забрањено да бораве и послују у ЕУ.

Eвропски Савет је задужио Европску службу за спољне послове да до краја месеца прошири листу циљаних мера према сепаратистима, наведено је у саопштењу током данашњег министарског савета у Бриселу, јавља Танјуг.

За сада није јасно да ли се налог односи само на украјинске лидере који су стали на страну проруских активиста, или ће обухватити и руске функционере.

Постојеће санкције за сада обухватају забрану издавања виза за 119 руских и украјинских функционера и 23 државна предузећа којима је забрањено пословање у ЕУ.

Шефови дипломатија ЕУ забринути су због извештаја о конвојима тешког наоружања без ознака, уочених у источном делу Украјине и за које се сумња да долазе из Русије.

Истовремено, Савет је позвао украјинске власти да наставе напоре на спровођењу реформи и у том смислу поздравио потписивање уговора између ЕУ и Украјине о слању европске саветничке мисије, која ће почети да ради у Кијеву од 1. децембра.

Министри су позвали све стране у сукобу да се придржавају протокола из Минска, потписаном у септембру ове године.

Траже да се посматрачима ОЕБС-а омогући да надгледају границу између Русије и Украјине.

Наглашено је и да ЕУ неће признати изборе које су проруске снаге организовале на територији под својом контролом, као ни припајање Крима Руској Федерацији.

Министри позивају Русију да у складу са раније постигнутим договором обезбеди уредно снабдевање гаса Украјини.

Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини изјавила је да решење украјинске кризе почива на три стуба: санкцијама према Русији, унутрашњим реформама у Украјини и обнови дијалога између две стране.

"Санкције су ефикасан инструмент, мада нису саме по себи циљ", рекла је Могеринијева новинарима на крају састанка у Бриселу.

Нова шефица европске дипломатије спремна је да отпутује у Москву како би са руским властима разговарала о обнови дијалога о решењу кризе, али је указала да се за то још нису стекли услови.

"Није довољно само разговарати, потребни су нам конкретни резултати", истакла је Могеринијева.

Као трећи неопходан елемент за решење кризе Могеринијева наводи унутрашње реформе у Украјини и истиче спремност ЕУ да помогне влади у Кијеву око њиховог спровођења.

"Споразум о саветничкој мисији који смо јутрос потписали са украјинском владом је доказ спремности ЕУ да се ангажује", закључује шефица европске дипломатије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије