Читај ми!

"Црвени картон" председнику Чешке

Неколико хиљада грађана Прага изашло је на улице како би шефу државе Милошу Земану показали "црвени картон". Демонтранти су носили транспаренте "Не желимо да будемо руска колонија" или "Стидим се свог председника".

Демонстранти су се окупили на Народном булевару у Прагу, на месту где је пре 25 година на данашњи дан разбијањем легалних студентских демонстрација почела "плишана револуција" и ненасилно демонтирање тоталитарног комунистичког режима, јавља дописник Бете.

Уз скандирање "Милош у кош", "Не дирај, одбиј, немаш право" и звиждуке пиштаљки демонстранти су позвали председника да поднесе оставку, а дигла се шума руку са црвеним картоном, какав због фаулова додељују фудбалске судије.

Пред окуопљеном масом појавили су се председник Словачке Андреј Кишка, председник Мађарске Јанош Адер, Пољак Броњислав Коморовски, Милош Земан и Немачке Јоахим Гаук.

"Не плашим вас се. У време када храброст није била јефтина, када је храброст била доћи на Народни булевар и пустити да вас пребију, не знам ко је од вас тада био. Ја јесам. Разумем што се дерете када ја говорим, али не схватам каква је то демократија када вичете на друге", поручио је Земан демонстрантима кратко уместо говора.

На то су на бину полетели ситни предмети, а обезбеђење је штитило председнике кишобранима.

Усијану атмосферу успео је да смири тек председник Пољске Броњислав Коморовски, обраћањем "мили моји", подсећањем на вођу "плишане револуције", покојног председника Чешке Вацлава Хавела, и апелом да се изрази солидарност с Украјином.

Демонстрантима и делу чешког друштва смета то што председник одустаје од спољне политике у којој су на првом месту људска права а не трговински интереси, коју је оличавао покојни вођа "плишане револуције" и дугогодишњи председник Чешке Вацлав Хавел.

Чеси замерају Земану релативно проруски став у кризи око Украјине, па су се на протесту могли видети и многобројни транспарени попут "Нисмо руска колонија".

"Мандат на директним председничким изборима јесте јак, али не даје право председнику да четири године ради шта хоће", каже један од организатора протеста Mартин Пшикрил.

Земан, кога смо ми (бирачи) запослили као председника, не ради добро, како каже, и не припрема се за посао.

"А када случајно ради, онда не ради у складу са нашим представама", истиче Мартин Пшикрил.

Младе је огорчио и Земанов недавни интервју чешком радију, где је веома вулгарним речима, због кога радио може да добије новчану казну, критиковао руску панк групу "Пуси рајот" и објашњавао да су оне обичне изгреднице, а не политички затвореници.

Манифестација "Хајде да поразговарамо, председниче" одржана је и у Брну, другом највећем граду Чешке, где се у центру са црвеним картонима окупило око 500 људи.

Против чешког председника по подне ће Прагом проћи и поход у сатиричним маскама а манифестације су најавиле и присталице председника Земана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије