Русија најављује војне патроле широм света

Русија планира да шаље стратешке бомбардере у регуларне патролне мисије широм света, рекао је министар војске Русије Сергеј Шојгу.

Монистар Шојгу је рекао да у тренутној ситуцаији морају одржати војно присуство у западном Атлантику и источном Пацифику, као и на Карибима и Мексичком заливу и додао да ће бомбардери изводити летове уз руску границу и изнад Арктика, преноси Бета.

Руски министар одбране није навео колилко ће често бити извођене те патролне мисије нити друге детаље, мада је рекао да ће више летова и већа дужина летења захтевати боље одржавање и да зато мотају бити издата упуства војној индустрији.

Шојгу је рекао да руске ваздушне снаге такође планирају извођење "осматрачких мисија како би надзирале војне активности других сила и поморске комуникације".

Амерички војни званичник је рекао да Русија раније није бомбардерима изводила патролне мсије у Мексичком залиуву, па ни за време Хладног рата.

Руски стратешки бомбардери су били у тој области, али само у оквиру посете региону када су авиони слетали на одређене локације у Јужној или Централној Америци.

Током Хладног рата у тој области су патролирале друге врсте руских авиона.

Портпарол Пентагона Стиви Ворен рекао је да није реч о провокацији, пошто Русија, као и свака друга држава, има право да користи међународни ваздушни простор или међународне воде.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије