Читај ми!

Украјина, повукли се опкољени војници

Проруски активисти "отпратили" украјинске војнике до другог контролног пункта војске. Војници су од 25. октобра били опкољени, а пролаз им је омогућен након споразума са проруским активистима. Кијев се повукао из споразума о разграничењу који је кључан услов постављен у споразуму о прекиду ватре.

Више од 100 украјинских војника који су од 15. октобра били опкољени на контролном пункту 32, у месту Смиле, око 15 километара западно од Луганска, повукло се на основу споразума са проруским снагама.

"Дали смо им ултиматум. То је била понуда коју нису могли да одбију. Отишли су са делом својих оклопних возила и камионима 'урал'", рекао је у уторак Виталиј Кисељов, заменик министра одбране "Доњецке Народне Републике", јавља АФП, преноси Танјуг.

"Отпратили смо их до другог украјинског контролног пункта", рекао је Кисељов, истичући да је задовољан што је украјински командант одлучио да избегне даље проливање крви јер би, како је рекао Кисељов, "то било бескорисно у овом братоубилачком рату".

Страховало се да ће и на овом контролном пункту доћи до крвопролића какво је било оно у Иловајску, у региону Доњецка, где је 108 украјинских војника и још много више добровољаца погинуло у катастрофалном поразу након што су опкољени у августу.

Украјинска војска је тврдила како опкољени војници имају адекватно снабдевање, али данас је армијски портпарол Андриј Лисенко објавио како је више од 10 војника умрло у Смилеу, а још двојица су убијена у недељу током покушаја да се опкољенима дотури вода.

У међувремену, Кијев се повукао из споразума о линији разграничења, који је потписао са властима Доњецка, без икаквог образложења, рекао је заменик премијера ДНР Андреј Пургин.

Разграничење је кључан услов постављен у споразуму о прекиду ватре између Кијева и проруских снага, који треба да послужи као припремна фаза за повлачење тешког наоружања са обе стране, што би допринело стабилизацији њихових међусобних односа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије