Читај ми!

Ново повлачење украјинске војске

Проруски активисти дозволили украјинским војницима да оду. Још један конвој хуманитарне помоћи из Русије кренуо је из Москве ка југоистоку Украјине. ЕУ за сад задржава санкције Русији.

Више од 100 украјинских војника, који су од 15. октобра били опкољени на контролном пункту 32, у месту Смиле, око 15 километара западно од Луганска, данас се повукло на основу споразума са проруским снагама, преноси Танјуг.

"Дали смо им ултиматум. То је била понуда коју нису могли да одбију. Отишли су са делом својих оклопних возила и камионима 'урал'", изјавио је Виталиј Кисељов, заменик министра одбране самопрокламоване Доњецке Народне Републике, преноси АФП.

"Отпратили смо их до другог украјинског контролног пункта", рекао је Кисељов, истичући да је задовољан што је украјински командант одлучио да избегне даље проливање крви јер би, како је рекао Кисељов, "то било бескорисно у овом братоубилачком рату".

Страховало се да ће и на овом контролном пункту доћи до крвопролића какво је било оно у Иловајску, у региону Доњецка, где је 108 украјинских војника и још много више добровољаца погинуло у катастрофалном поразу након што су опкољени у августу.

Украјинска војска је тврдила како опкољени војници имају адекватно снабдевање, али данас је армијски портпарол Андриј Лисенко објавио како је више од 10 војника умрло у Смилеу, а још двојица су убијена у недељу током покушаја да се опкољенима дотури вода.

 Нови хуманитарни конвој за исток Украјине

Још један конвој хуманитарне помоћи из Русије, четврти до сада, кренуо је из Москве ка југоистоку Украјине. Конвој од 100 камиона требало би да допреми укупно 1.000 тона помоћи.

Руска помоћ се састоји од хране, лекова, флаширане воде и грађевинског материјала неопходног за обнову инфраструктуре у региону, јавља Тас, а преноси Танјуг.

"Наш план је да конвој до сутра увече буде у области Ростов у селу Ковалевка. Додатно ћемо сарађивати са министарством спољних послова и Црвеним крстом", рекао је новинарима заменик министра за ванредне ситуације Владимир Степанов.

Степанов је додао и да ће три авиона допремити хуманитарну помоћ у Ростов на Дону на југу Русије, одакле ће она бити транспортована вагонима.

Током седмице, конвој руског министарства за ванредне ситуације требало би да испоручи око 3.000 тона хуманитарне помоћи.

Портпарол Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Андриј Лисенко изјавио је раније данас да нема информација о плановима Русије за слање хуманитарне помоћ на исток Украјине.

"Украјинска страна није добила никакву званичну информацију о том питању", рекао је Лисенко.

У претходна три конвоја Русија је испоручила регионима Доњецка и Луганска 6.000 тона намирница, електричних генератора, лекова, топле одеће и воде.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије