Читај ми!

Ривлин: Против Арапа 1956. почињен злочин

Брутална убијања у Кафр Касему су поглавље у историји које је за жаљење у односима између Арапа и Јевреја који ту живе, поручио је Рувен Ривлин, израелски предсденик. Ривлин је први предсденик који је присуствовао комеморацији жртвама масакра у Кафр Касему 1956. године.

Председник Израела Рувен Ривлин је на комеморацији жртвама масакра у Кафр Касему 1956. године, када су израелске снаге убиле 47 становника тог села, признао да је тада почињен злочин.

Ривлин је први израелски председник који је присуствовао тој комеморацији.

"Ужасан злочин је почињен овде. Брутална убијања у Кафр Касему су поглавље у историји које је за жаљење у односима између Арапа и Јевреја који ту живе", израелски председник, позвавши на мир због нереда у источном Јерусалиму и на Западној обали.

"Дошао сам данас овде, посебно за време ових тешких дана, да пружим руку у уверењу да су ваше руке пружене према мени и израелској, јеврејској јавности заузврат", рекао је Ривлин.

Насиље скоро свакодневно потреса анектирани источни Јерусалим од убиства једног палестинског тинејџера у јулу. Њега су убили јеврејски екстремисти у знак освете за отмицу и убиство тројице јеврејских тинејџера на окупираној Западној обали. Сукоби су се појачали током седмонедељног рата у Гази.

Ривлинова посета је претходила припреми за сахрану једног Палестинца из источног Јерусалима, који је у среду улетео аутомобилом великом брзином у групу Израелаца, убивши тромесечну бебу и ранивши још шесторо људи.

Кафр Касем се налази у централном Израелу крај Западне обале. Године 1956. био је под војном управом и 29. октобра - првог дана рата с Египтом, израелски гранични полицајци су пуцали на становнике који нису знали да је на снази полицијски час, убивши раднике који су се враћали са посла у пољима, као и у жене и децу.

У Израелу живи 1,4 милиона Арапа, који чине 20 посто становништва Израела. Они су потомци 160.000 палестинских Арапа који су остали на својој земљи када је јеврејска држава основана 1948. године, подсећају светске агенције.

"Ја нисам наиван. Ми припадамо двема нацијама чије су жеље и аспирације у многме контрадикторне. Многи Арапи који су део палестинског народа осећају се повређеним и пате због своје браће на другој страни зелене линије. Многи од њих се срећу с расизмом и ароганцијом Јевреја", рекао је израелски председник.

Према његовим речима, арапско становнишство у Израелу и арапски лидери у Израелу морају заузети јасан став против насиља и тероризма.

О масакру у Кфар Касему се говори у израелским школама као случају нелегалне војне наредбе коју војници морају одбити.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара