Читај ми!

Украјина бира парламент, Порошенкова партија води

У већем делу Украјине одржани су превремени парламентарни избори. Странка Петра Порошенка ће, према анкетама с биралишта, освојити највише гласова, али ће јој много фалити да освоји већину.

Блок украјинског председника Петра Порошенка освојио је 22,2 одсто гласова, док је на другом месту Народни фронт премијера Арсенија Јацењука, наводи агенција Рејтинг група, преноси Бета.

Према другој анкети коју су организовале три агенције, Порошенков блок ће оствојити 23 одсто гласова, а Народни фронт 21,3 одсто гласова.

У области Кијева, одзив бирача био је око 60 одсто. Прелиминарни резултати се очекују сутра.

Порошенко је рекао да су Украјинци данас показали да подржавају његов план да се оконча сепаратистички конфликт, демократске реформе и његов про-западни курс, пренео је Ројтерс.

У саопштењу на веб-сајту председника, Порошенко је захвалио гласачима на подршци "демократској, реформистичкој, проукрајинској и проевропској већини".

Премијер самопроглашене Доњецке Народне Републике Александар Захарченко оценио је да је на изборима за Врховну раду победила је ратна опција.

"Према првим резултатима пре је победила 'партија рата' него 'партија мира'. Јацењук, Турчинов, Љашко, сам Порошенко - сви они су се залагали за војна дејства против нас", рекао је Захарченко, преноси РИА Новости.

"Очекујемо жестоку политику против нас. Прекид ватре који смо разматрали од 5. септембра Кијев је искористио за прегруписавање војске, добијање појачања, новог оружја", рекао је он и додао да је и "ДНР" спремна.

Генерални секретар Савета Европе Торнбјорн Јагланд поздравио је парламентарне изборе у Украјини.

"Иако још нема коначних резултата, данашњи избори су били јасан израз жеље украјинског народа за миром, демократијом и јединством земље", стоји у Јагландовом саопштењу.

Око 30 милиона регистрованих бирача гласало је за 450 посланика Врховне раде по комбинованом систему - половина посланика се бира по пропорционалном систему с листама, а половина по већинском систему.

Гласање је бојкотовано у 15 изборних округа у Доњецкој и Луганској области, на истоку Украјине.

За гласање је формирано 213 округа, од којих 21 у Доњецкој, а 11 у Луганској области, док се у девет од 21 и шест од 11 округа те две области неће гласати.

Изборни листићи нису послати у округе у Доњецку, Горловки, Шахтјорску, Макејевки, у Луганску, Красном Лучу, Краснодону, Алчевску и Старобешеву.

Украјинска агенција Унијан наводи да "у складу са законом о статусу привремено окупираних територија на Криму и у Севастопољу, на којима има 12 већинских округа, избори неће бити одржани".

Порошенко ненајављено у Донбасу

Порошенко стигао је данас, на дан избора, у изненадну посету истоку земље, попришту борби украјинске војске и проруских снага.

"Стигао сам у Донбас", написао је Порошенко на свом Твитеру, а на пратећој фотографији приказан је у камуфлажној униформи како гледа кроз отворена врата хеликоптера, пренео је АФП.

Нема информација о тачном месту у региону где је украјински председник дошао, само да се ради о делу под контролом проруских снага.

Порошенко је јуче позвао Украјинце да изађу на биралишта и истакао да је уверен да ће после избора бити изабрана "проукрајинска и проевропска" скупштина.

Порошенко је рекао да је стари сазив Врховне Раде распустио "не само зато што је дуго била послушан инструмент у рукама диктатора", него и зато што се током неколико месеци уверио у њен изузетно низак реформски потенцијал.

Доњецка и Луганска Народна Република планирају да своје изборе за председнике и посланике одрже 2. новембра.

Сукоби на истоку Украјине однели су више од 3.000 живота, а само од примирја 5. септембра више од 300, али и руинирали привреду те земље пошто се очекује пад БДП-а ове године између седам и десет одсто. 

Мада су на овим изборима улог границе и опстанак државе, постоји нада да ће гласање донети стабилнији политички систем у којем ће бити започете реформе, оцењује британски Би-Би-Си.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара