Спор Британије и ЕУ, Камерон бесан

Најновији спор између Брисела и Лондона прети да гурне Велику Британију ближе одлуци да иступи из ЕУ. Нове варнице избиле су након одлуке Европског савета да Лондон мора да уплати додатну 2,1 милијарду евра у буџет ЕУ. Притом је одлучено да се допринос Француске смањи.

Британски премијер Дејвид Камерон бурно је реговао на одлуку Европског савета о додатној уплати 2,1 милијарде евра у буџет ЕУ. Ситуацију додатно погоршава што је Савет истовремено одлучио да се смањи удео Француске у заједничкој каси Уније, преноси Танјуг.

"Немам намеру то да платим", рекао је новинарима видно узрујани Камерон, напуштајући данашњи самит ЕУ у Бриселу.

Британски премијер је додао да је тај захтев не само неприхватљив, него предочен Британији на начин који изазива фрустрацију и бес.

"Не треба вам Клуедо да видите да су некога опаучили металном штанглом по глави у библиотеци", казао је Камерон, алудирајући на популарну друштвену игру у којој играчи расветљавају фиктивна убиства.

Камерон је заказао ванредни састанак министара ЕУ како би се овај спор разрешио, мада из Уније поручују да је одлука донета у оквиру ребалансирања буџета, на основу критеријума који важе за све.

"Правила морају да се поштују", изјавио је портпарол европског комесара за финансије Патрицио Фјорили, који је објаснио да је Британији допринос повећан јер је остварила већи приход од очекиваног, а Француској смањен јер је повећала дефицит.

Како год да се овај спор заврши, он ће свакако погоршати односе Британије са ЕУ, који су ионако оптерећени низом других проблема, од којих је на првом месту заједничко тржиште рада.

Камерон је прошле године најавио да ће затражити да се грађанима ЕУ из Средње и Источне Европе, пре свега Пољацима, Бугарима и Румунима, ограничи могућност насељавања и запошљавања на британском тлу. Оваква изјава је у Бриселу оцењена као неприхватљив захтев.

Одлазећи председник Комисије Жозе Мануел Барозо, али и његов наследник Жан Клод Јункер, јасно су поручили Камерону - слобода кретања и запошљавања су фундаментални принцип ЕУ, а Лондон мора да га се придржава ако жели да задржи приступ заједничком тржишту.

Камерон је, пак, реактивирао ранију претњу да ће његова Конзервативна странка поручити гласачима да гласају у прилог изласку Британије из ЕУ на реферндуму који се очекује 2017. године.

У том правцу га гурају не само евроскептици којих у Камероновој странци има приличан број, него и Најџел Фериџ, вођа антиевропске партије Укип, која убрзано стиче популарност широм Британије.

"Него шта него ће Камерон морати да плати", рекао је Фериџ јутрос гостујући на лондонском радију Ел-Би-Си, отворено ликујући због ситуације у којој се његов ривал нашао.

Он је оценио да је ово само једно у низу понижења које Британија трпи због чланства у ЕУ и да ће тако бити све док из њега не иступи.

Са друге стране, представници крупног бизниса у Британији, па чак и већина обичних грађана, прибојавају се последица британског изласка из ЕУ.

"Британија мора да нађе начина да остане у ЕУ и помогне да се она реформише, а не да главачке срља у неизвесност", оцењује у данашњем коментару лондонски Гардијан.

Коментатор подсећа да најновије анкете показују да 55 одсто Британаца жели да остане у ЕУ и да Камерон у њихово име треба да покуша да пронађе компромис са Бриселом.

"То се неће постићи љутитим махањем песницом" упозорио је аутор текста и указо да Камерон греши када подилази евроскептицима и копира њихов стил, уместо да врати дискусију у рационалне оквире.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара