Читај ми!

Украјина пред парламентарне изборе

Недељни паралементарни избори на истоку Украјине у знаку проруских кандидата. Упоредо с тим преко 800.000 избеглица из тог дела земље чека зиму без домова. Русија ће признати резултате избора.

У Славјанску на истоку Украјине, који је више од два месеца био епицентар жестоких сукоба између украјинских и проруских снага, у недељу се одржавају парламентарни избори, а расположење становника тог града је изразито проруско, преноси Танјуг .

Проруске снаге су после двомесечних сукоба у јулу предале град украјинским снагама, али уништене зграде и гранатирани стамбени блокови још сведоче о жестоком насиљу, а проруско расположење је и даље веома распрострањено, будући да неки сматрају да је Кијев крив за покољ, наводи АФП.

Као и многи други становници Славјанска, пензионерка Раиса Сергивна каже да ће гласати за проруске комунисте.

"Нама је, пре свега, потребна помоћ да обновимо оно што је уништено за време рата. Мој стан је уништен у бомбардовању. Тражим помоћ од свих, али без успеха. Моја пензија је јако мала, а цене лекова су драстично порасле", додаје она, истичући да све наде полаже у Јурија Солода, локалног бизнисмена и комунистичког кандидата.

"Он је дао новац за обнову обданишта. Он чини практичне ствари да помогне људима", објашњава она.

Учитељица Олга Константиновна (51) каже да ће гласати за странку прозападног украјинског председника Петра Порошенка, али додаје да је она једна од ретких који ће тој партији дати глас.

"Видим да људи овде не подржавају власти у Кијеву", рекла је она, објaшњавајући да ће много људи гласати за недавно формирани Опозициони блок за који се сматра да представља интересе Регионалне странке свргутог председника Украјине Виктора Јануковича, која званично бојкотује изборе.

"Многи људи се плаше да би рат мого бити настављен. Има људи који то желе, у нади да ће проруске снаге поново освојити град. Ја сам за јединствену Украјину и не желим да овај ужас поново почне", закључила је.

Преко 800.000 избеглица чека зиму  

Иначе, сукоб у Украјини је приморао више од 824.000 људи да напусте своје домове, саопштио је УНХЦР.

УНХЦР је упозорио да треба повећати помоћ украјинским изгеблицама пред предстојећу зиму, пренео је АФП.

Најмање 430.000 људи је размештено унутар Украјине, навео је УНХЦР, 170.000 више од почетка септембра, преноси Бета.

Још 387.000 украјинских избеглица отишло је у Русију, док је 6.600 поднело молбу за добијање азила у Европској унији и Белорусији, навео је УНХЦР.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара