Читај ми!

Туск: Није било разговора о подели Украјине

Будући председник Европског савета Доналд Туск демантовао је тврдње да му је док је био премијер Пољске тадашњи премијер Русије Владимир Путин предлагао да две земље поделе Украјину.

Буру са изјавом америчком магазину Политико о предлогу поделе, наводно током сусрета у четири ока између Доналда Туска и Владимира Путина 2008. године, изазвао је почетком седмице бивши дугогодишњи шеф пољске дипломатије, а сада председник пољског парламента Радослав Шикорски, преноси Бета.

"Ни на једном од мојих сусрета са Путином такав предлог није поменут. Сусрета у четири ока са Путином 2008. у Москви није било, само сусрет уже делегације од четири до пет особа", рекао je Туск пољском радију Ток ФМ.

Бивши премијер који је стајао на челу пољских влада од 2007. године нагласио је да пре шест година Украјина уопште није била тема руско-пољских разговора а да су главни били разговори о привредној сарадњи.

Интервју Шикорског којим је амерички магазин доказивао да је већ тада руски председник имао план поделе Украјине и покушавао да у то увуче и Пољску, поигравајући се старим великопољским империјалистичким сновима ођекнула је у Варшави и региону као бомба.

Иако је изјаву Шикорски одмах два пута делимично а на крају и потпуно демантовао, пољска опозиција предала је на гласање захтев да се смени са чела Сејма.

"Шикорски је један од најспособнијих политичара последње две деценије и несрећни интервју није прецртао његова достигнућа. Ако на један тас ставим то што је постигао а на други оно што је покварио, дефинитивно ће превагнути тас позитивног", рекао је Туск који на функцију председника Европског савета ступа 1. децембра.

Туск је додао да је тиме што је сам Шикорски признао да таквог сусрета није било и да га је памћење преварило а да је Путин о Украјини као вештачки скрпљеној од територија неколико држава говорио касније, јавно на самиту НАТО у Букурешту, Тиме је на аферу стављена тачка, реко је Туск.

"Лично би ми било жао када би та афера и несретна изјава довели под знак питања каријеру Шикорског", рекао је Туск пољском радију.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара