Читај ми!

БНД: Проруске снаге одговорне за пад малезијског авиона

Немачка обавештајна агенција закључила je да су проруске снаге одговорне за обарање малезијског авиона на лету МХ-17 у јулу у Украјини, пише "Шпигел", чиме је БНД постала прва европска агенција која је то учинила.

До закључка о одговорности проруских снага за обарање авиона, Немачка обавештајна агенција (БНД) дошла је на основу детаљне анализе сателитских и других снимака, наводи немачки лист, преноси Танјуг.

Председник БНД-а Герхард Шиндлер изјавио је на затвореној седници парламентарног комитета за безбедносна питања почетком месеца да су проруске снаге користиле руски ракетни одбрамбени систем "бук" из једне украјинске базе за испаљивање ракете која је експлодирала директно поред малезијског авиона, пренео је Ројтерс.

Шиндлер је у сведочењу 8. октобра рекао да је БНД дошао до недвосмислених резултата.

Један од њих је да је с фотографијама из Украјине манипулисано и да постоје детаљи који на то указују, а други да су руске тврдње о томе како су ракету испалили украјински војници, као и да је у близини малезијског авиона био украјински ловац – нетачне, преноси хрватски портал Индекс писање немачког листа.

"То су били проруски сепаратисти", закључио је Шиндлер о паду авиона у коме су била и четири немачка држављанина.

Портпарол Одељења немачког савезног тужилаштва потврдио је за Шпигел отварање истраге против непознатих починилаца због могућности да је реч о ратном злочину.

Приликом пада малезијског авиона изнад источне Украјине 17. јула, погинуло је свих 298 путника и чланова посаде.

Кијев је за инцидент оптужио проруске снаге, као и Москву да их је наоружала, што су обе стране демантовале.

Европске владе су се до сад устручавале од отвореног упирања прстом, али је непосредно након пада авиона амерички државни секретар Џон Кери рекао да постоје снажни докази да су проруске снаге одговорне за обарање летелице.

Холандска влада, која води две истраге о паду авиона, у коме су две трећине путника били држављани те земље, тек треба да саопшти своје закључке.

У прелиминарном извештају холандског одбора за безбедност прошлог месеца наводи се да је пад авиона изазван "великим бројем објеката високе енергије" изван летелице, без прецизирања одакле су они дошли. 

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије