Читај ми!

Велики губици џихадиста у бици за Кобане

Екстремисти Исламске државе претрпели су велике губитке у данашњим борбама за сиријски град Кобане. Борбе са џихадистима трају и у Ираку, где су нова постављења високих безбедносних званичника наишла на позитивне оцене Вашингтона.

Амерички државни секретар Џон Кери изјавио је да постављења министара за одбрану и унутрашњих послова након седмица одлагања представљају "веома позитиван корак напред" у борби против ИС у Ираку, преноси Танјуг.

Авиони коалиционих снага предвођених САД наставили су данас са ваздушним ударима на положаје џихадиста око Кобанеа, северног сиријског града на граници са Турском, као подршка курдским браниоцима тог града, у настојању да се спречи нови покушај ИС да одсеку путеве снабдевања.

Курдски борци, који се налазе на удару ИС више од месец дана, водили су данас жестоке уличне борбе, али прва линија одбране остаје непромењена, рекао је један курдски званичник, додајући да су забележена најмање два самоубилачка бомбашка напада џихадиста.

"(ИС) је довела појачање... и жестоко напала", рекао је Идрис Насен у телефонском разговору за АФП.

"Али захваљујући ваздушним нападима и одговору (курдских бораца) они нису остварили никакав напредак", истакао је Насен.

Према подацима Сиријске опсерваторије за људска права, групе за мониторинг са седиштем у Лондону, од суботе до недеље ујутро у борбама је погинуо 31 џихадиста.

У ваздушним ударима коалиционих снага погинуло је 15, а у уличним борбама 16, међу којима два бомбаша самоубице, док је на курдској страни погинуло седам бораца.

У протекла четири дана тела најмање 70 екстремиста ИС пребачена су у мртвачницу у граду Тел Абјаду, навели су медицински званичници и очевици.

Америчка војска је саопштила да има охрабрујућих знакова у бици за Кобане, али да напади можда неће спречити пад тог града, као и да њихов приоритет остаје борба против ИС у Ираку.

Вашингтон је задовољан јучерашњом одлуком ирачког парламента да попуни преостала места у влади, укључујући постављење сунита за министра одбране и шиита за министра унутрашњих послова.

Ирачки премијер Хајдар ел Абади најавио је да сутра одлази у Техеран како би са својим другим кључним савезником разговарао о наставку борбе против ИС.

Џихадисти су добро утврђени у деловима Ирака и Сирије где су у јуну прогласили Исламски калифат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије