Читај ми!

Бискупи ипак против прихватања хомосексуалаца

Католички бискупи нису прихатили овонедељни припремни извештај у којем је заузет нов, позитивнији приступ према хомосексуалцима, исказавши дубоку подељеност по том питању на крају двонедељног синода о породици.

Бискупи су одлучили да уместо, као што је то наведено у нацрту извештаја, хомосексуалце сматрају појединцима који имају дарове које могу да понуде цркви, пре хомосексуалност означе као један од проблема католичких породица са којима морају да се суочавају, преноси Бета.

У ревидираном параграфу се каже да "људи са хомосексуалним тенденцијама морају да буду поздрављени са поштовањем и нежношћу", али се понавља да црква учи да је брак само заједница између мушкарца и жене.

За усвајање првобитног текста параграфа из припремног извештаја објављеног у понедељак, 14. октобра, међутим, није постојала двотрећинска већина, неопходна да би се нашао у завршној верзији извештаја.

Ни преостала два параграфа о такође "шкакљивим" темама - да ли разведени католици који су склопили нови грађански брак могу да приме причест - нису прошла.

Исход гласања је показао дубоку подељеност цркве по неким од најконтроверзнијих питања са којима се суочавају католичке породице, оцењује агенција АП.

Из ревидираног параграфа о хомосексуалцима у нацрту извештаја избачен је део о прихватању сексуалне оријентације хомосексуалаца, као и да хомосексуалне заједнице могу да пруже "драгоцену подршку" партнерима.

Папа Фрања је инсистирао због транспарентности да цео документ, укључујући и параграфе који нису усвојени, буде објављен, заједно са резултатима гласања.

Тај документ ће служити као основа за будуће дебате до следећег састанка бискупа наредног октобра.

Католички синод је у понедељак објавио нацрт извештаја двонедељног синода од 5. до 19. октобра у којем је исказана отвореност без преседана према хомосексуалцима и невенчаним католичким паровима.

Тај нацрт је писао монсињор Бруно Форте којег је именовао папа Фрања. Форте је теолог познат по томе што заступа пасторалну службу за људе који су у "нерегуларним" заједницама.

Конзервативци су оштро критиковали тај нацрт и предложили опсежну ревизију за поновно потврђивање црквене доктрине, према којој бити геј представља "суштински поремећај", али да гејеви сами по себи треба да буду поштовани, као и да је брак једино заједница између мушкарца и жене.

По завршетку гласања, папа Фрања је пришао групи новинара који су чекали испред сале у којој се одржавао синод и захвалио им што су пратили заседање.

Конзервативни бискупи оштро су критиковали новинаре јер су извештавали о драматичној промени у тону коначног извештаја са синода, иако су медијски извештаји дословно преносили садржај тог документа, наводи агенција АП.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара