Читај ми!

Битка за Кобане, џихадисти се повлаче

Ваздушни удари снага предвођених САД потиснули су борце Исламске државе из већег дела Кобанеа. Курди потискују џихадисте из источних и југоисточних делова града.

Командант курдских снага у том граду Бахарин Кандал рекла је за Би-Би-Си да ИС још увек држи само два "џепа" на истоку града, преноси Бета.

Курдске снаге потискују борце Исламске државе из источних и југоисточних делова града, који се налази на граници са Турском.

Кандалова је истакла да курдска милиција под њеном командом прима помоћ у оружју, материјалу и људству, али је одбила да детаљније говори о томе.

Данас је регистровано 14 напада америчких авиона у близини Кобанеа, саопштила је армија САД.

Према саопштењу америчке Централне команде, у нападима јуче и данас погођено је 19 зграда које држи ИС, два њихова командна пункта и остали борбени положаји.

Пентагон је претходно саопштио да је неколико стотина џихадиста убијено у америчким ваздушним нападима у Кобанеу и околини, али и упозорио да Исламска држава још може да заузме тај опкољени стратешки значајан сиријски град.

У последњих месец дана, колико траје офанзива екстремистичке групе Исламска држава на Кобане, погинуле су 662 особе, саопштила је Опсерваторија за људска права.

Опсерваторија наводи и да је 20 цивила погинуло у Кобанеу, граду који је напустила већина становника.

Ти подаци не обухватају и погинуле у ваздушним ударима међународне коалиције, предвођене САД.

У међувремену, нови комесар УН за људска права Зеид Рад ел Хусеин окарактерисао је ИС као "дијаболични, потенцијално геноцидни покрет".

Припадници ИС, који су заузели знатна подручја Сирије и Ирака, постали су познати по својим бруталним поступцима, укључујући масовне ликвидације и одсецања глава, како борцима, тако и новинарима.

Серија бомбашких напада у Багдаду

Најмање 47 људи је погинуло, а десетине су рањене у низу бомбашких напада на шиитска насеља у Багдаду и околини.

Најтежи напад се догодио када су два паркирана аутомобила бомбе истовремено експлодирала у северном кварту Долаије, када је погинуло 14 људи, а 34 су повређена, рекао је један полицијски званичник.

У источном кварту Талибија, бомбаш самоубица је возилом пуним експлозива улетео у полицијски контролни пункт и убио 12 људи, седам полицајаца и пет цивила, а 28 је рањено.

Још шест цивила је убијено, а 16 рањено у још једној експлозији аутомобила бомбе у трговачкој улици у кварту Хуријах, јавила је полиција, а у северном кварту Шула убијено шест цивила, а 18 је рањено у једној стамбене зграде.

Пред залазак сунца у експлозији бомбе у шиитском делу града Махмудије, 30 километара јужно од Багдада, погинуло је седам, а повређено 12 особа, док су у експлозији бомбе на путу јужно од Багдада погинула двојица војника, а четворица су повређена.

Ниједна група још није преузела одговорност за данашње нападе.

Главни град Ирака који је под јаким обезбеђењем, скоро је свакодневна мета напада сунитиских екстремиста.

Према наводима УН, више од 1.100 људи убијено је у насиљу у Ираку у септембру, а према рачуници агенције Франс прес, од почекта октобра у насиљу у тој земљи је погинуло 400 људи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара