ЦИА: Наоружавање побуњеника без ефекта

У поверљивом извештају ЦИА наводи се да је наоружавање и финансирање побуњеника ретко давало резултате ако није било потпомогнуто америчким војницима на терену. Неуспела тактика ЦИА види се и на примеру борби против Исламске државе. Обука и наоружавање опозиционих бораца једно је од кључних питања када је реч о сиријском тлу.

Извештај ЦИА о наоружавању и обуци побуњеника настао је као резултат истраживања спроведеног усред дебате о грађанском рату у Сирији.

Извештај, према наводима Њујорк тајмса, био је један од многих студија ЦИА које је, 2012. и 2013. године, наложила администрација председника Барака Обаме, умешана у сиријски сукоб.

У закључку се наводи да су, у 67 година дугој историји ЦИА, покушаји наоружавања побуњеника давали слабе резултате у промени исхода сукоба, а нарочито када америчка чизма није била на земљи у којој се рат води.

Студија је на крају представљена Белој кући, где је додатно подстакла сумњe међу саветницима председника када је реч о наоружавању Асадових противника. "Једна од ствари које је Обама хтео да зна била је: Да ли ово икада делује", рекао је бивши званичник Обамине администрације за Њујорк тајмс.

Када је, међутим, објављено да је Башар ел Асад користио хемијско оружје против опозиционих бораца и цивила, Обама је потписао тајну наредбу којом се ЦИА дозвољава да наоружава и тренира побуњенике.

Како се фокус полако премештао са Асада на Исламску државу, Обамина администрација је дозволила Пентагону да почне да тренира 5.000 "проверених" побуњеника годишње у Саудијској Арабији. Програму је, ипак, неопходно детаљно планирање пре него што почне да се спроводи.

Извештај ЦИА, према мишљењу једног бившег америчког званичника који је упознат са садржајем документа, показује да је Агенција имала веома лоше резултате када војска није  била на терену, што се, сматра он, показује и на примеру борбе против Исламске државе.

Једини позитиван пример је, заправо, Авганистан осамдесетих година 20. века, када је збачена совјетска власт. Међутим, ни то није најсрећнији пример, ако се узме у обзир да су након тога   контролу над Авганистаном преузели талибани и дали уточиште Ал Каиди.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара