Читај ми!

Либерији потребне вреће за тела преминулих

Процене показују да ће Либерији у наредних шест месеци бити потребно скоро 80.000 врећа за тела преминулих због епидемије еболе. Тај вирус представља претњу по међународни мир и безбедност, саопштава Савет безбедности. Међународна заједница није адекватно реаговала на појаву тог вируса.

Инвентар залиха либеријског министарства здравља показује да ће у наредних шест месеци тој земљи бити потребно готово 80.000 врећа и скоро 990.000 заштитних одела.

У извештају министарства наводи се да је 2.425 Либеријаца страдало од како је избила епидемија, укључујући и 95 здравствених радника. 

У међувремену, либеријски лекари и медицинске сестре који су на "првој линији борбе против еболе" на западу Африке, вратили су се данас на посао и окончали дводневни штрајк пошто су САД обећале четири милиона евра помоћи за хитну исплату плата.

Директор Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) Раџив Шах најавио је после јучерашњег сусрета са председницом Либерије Елен Џонсон Сирлиф, другог дана штрајка здравствених радника, да ће лекари и медицинске сестре добити обећане зараде.

Светска здравствена организација данас је саопштила да су до сада од еболе умрло 4.493 особе, док је у седам земаља до сада регистровано укупно 8.997 случајева заразе том болешћу.

Ова епидемија еболе која је избила у Западној Африци до сада је најгора у историји.

Савет безбедности Уједињених нација је саопштио да међународна заједница није досад успела да адекватно реагује на растућу опасност од тог вируса.

Саопштење СБ УН је уследило дан након што је челник мисије УН за одговор на епидемију еболе Ентони Бенбери јуче упозорио Савет да светска заједница до 21. децембра мора да оствари кључне циљеве за спречавање ширења заразе, јер ће се у супротном свет суочити са "потпуно новом ситуацијом за коју немамо никакав план", пренела је агенција АП.

Савет безбедности УН је упозорио да ебола представља претњу по међународни мир и безбедност и апеловао на све државе чланице УН и хуманитарне организације да "убрзају и значајно повећају ресурсе" за борбу против еболе, укључујући новчане донације.

Ово је први пут да су УН основале мисију за одговор на неку здравствену кризу у свету, наводи америчка агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара