Читај ми!

Бан: Неопходна брза обнова Газе

Генерални секретар УН Бан Ки Мун посетио је први пут после разорног рата Појас Газе. Ситуацију на тој палестинској територији назвао је "неописивом" и апеловао на брзу обнову.

Бан је најавио да ће Израел дозволити да први камион натоварен грађевинским материјалом уђе у Појас Газе, који је још од средине 2007. године под израелском и египатском блокадом, преноси Танјуг.

Током кратке посете уз јако обезбеђење, Бан је обишао делове Појаса које је Израел жестоко бомбардовао током седмонедељног рата.

Безмало 2.200 Палестинаца, углавном цивила, погинуло је у том рату, према подацима УН. На израелској страни убијено је 67 војника и шесторо цивила у ракетним и другим нападима Хамаса.

"Разарање које сам видео долазећи овамо је неописиво", рекао је Бан "тешка срца" како је истакао, оценивши да је разарање много горе од онога након рата започетог крајем 2008. године.

Више од 1,8 милиона Палестинаца живи у Појасу Газе, 40 километара дугом и само десет километара широком на најширој тачки уз обалу Средоземног мора.

Око 20.000 кућа је тешко оштећено или уништено током сукоба у коме су погођена такође једина електрична централа у Појасу и главни делови инфраструктуре. Процењује се да би могле бити потребне године за обнову.

На међународној донаторској конференцији у недељу у Каиру обећано је више него што се очекивало - 5,4 милијарди долара. Међутим, велики део тог новца ићи ће у палестински буџет, а не директно за обнову домова и инфратртруктуре у Гази.

Током посете Бан се састао с члановима нове палестинске владе јединства, формиране у јуну након договора о помирењу Палестинске управе предвођене Фатахом и Хамаса, исламистичке организације која доминира у Гази.

Влада јединства, у којој нема чланова Хамаса и углавном је технократска, састала се први пут у Гази прошле недеље. То је омогућило да Палестинска управа преузме одговорност за управљење Газом, како је тражио Израел пре него што дозволи слободнију испоруку робе на ту територију.

"Стојимо уз вас, међународна заједница подржава напоре ваше владе да преузме безбедносну и одговорност у руковођењу у Гази," рекао је Бан о новој влади, како преноси Ројтерс.

Бан је посетио и палестинску територију на Западној обали. Састао се и са челницима Израела, критикујући ту земљу што шири јеврејска насеља на окупираој земљи. Апеловао је на обе стране да се што пре врате за преговарачки сто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара