Читај ми!

Ли: Русија и Кина су стари пријатељи

Москва је захвална кинеском руководству за разумевање позиције Русије према украјинској кризи, док блиска координација Пекинга и Москве у међународним пословима може да одврати неке западне земље, пре свега САД, од деструктивног поступања, оценили највиши руски званичници на сусрету са кинеским премијером Лијем Кећијангом.

Отварајући састанак са председником кинеске владе у Москви, руски премијер Дмитриј Медведев истакао је да су односи две земље на врло високом нивоу и да је за шест година обим робне размене повећан више него двоструко - са 40 на 90 милијарди годишње, преноси Танјуг.

"Налазимо се на врло високом нивоу односа, који се карактеришу као стратешко партнерство", каже Медведев.

Најављује и да ће после разговора премијера бити потписано више од 40 веома важних билатералних докумената, преноси Итартас.

Међу тим документима су и међувладин споразум неопходан да би Русија могла да први пут испоручује гас Кини, у оквиру споразума потписаног у мају у Пекингу након 10 година тешких преговора, пише агенција Тас позивајући се на извор из руске владе, а преноси Бета.

Тај мегауговор процењен је на 400 милијарди долара у периоду од 30 година и предвиђа испоруку 38 милијарди кубних метара гаса годишње почев од 2018. године гасоводом "Снага Сибира", чија је изградња почела у септембру у Јакутији, у источном делу Сибира.

Ту су и споразуми о јачању сарадње руског гиганта "Гаспрома" и кинеске групе ЦНПЦ.

Споразум о сарадњи великих руских и кинеских банака потписаће Медведев и Ли, наводи исти извор.

Ли који је у недељу допутовао у тродневну посету Русији претходно се срео са председником руске Државне думе Сергејом Наришкином, који је захвалио кинеском руководству и народу на разумевању позиције Москве према украјинској кризи и томе што Пекинг не подржава санкције Русији.

"Блиска координација позиција Русије и Кине у међународним пословима тренутно представља фактор уздржавања политике неких западних земаља, пре свега САД, чија политика у различитим тачкама света повремено уноси дестабилизацију, хаос и, на жалост, доводи до великих људских жртава", истакао је Наришкин, а пренеле су РИА Новости.

Према његовим речима најновији догађаји у Украјини су "јасна потврда томе".

Истичући да је за Русију развој свеобухватног партнерства са Кином несумњиви приоритет, председник доњег дома руског парламента каже и да две земље подржавају једна другу у питањима суверенитета, територијалне целовитости и безбедности.

Кинески премијер истиче положио венац на Гроб незнаног војника како би исказао најдубље уважавање јунацима који представљају не само понос Русије, него и пример одбране мира и стабилности читавог човечанства.

"Кинески народ никада неће заборавити да смо у годинама Другог светског рата заједно, раме уз раме, ратовали против фашиста", поручује Ли.

Председник Државног савета Кине састао се и са председницом Савета федерације Русије Валентином Матвијенко, која истиче да ће привредни успеси Кине отворити додатне могућности за ширење и даље јачање руско-кинеске сарадње.

Кинески премијер ће сутра разговарати и са руским председником Владимиром Путином.

Ли ће од 14. до 16. октобра учествовати у раду Трећег Московског међународног форума иновативног развоја "Отворене иновације", најављују агенције.

 

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара