Читај ми!

Лавров: Нападају нас због независне политике

Русија се нашла на удару западних земаља као најактивнији експонент самосталног гледишта, сматрајући независну политику својим природним правом, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Сергеј Лавров је истакао да су догађаји у Украјини кулминација "курса одвраћања" који према Русији западни партнери спроводе годинама.

"Навика да се Руси не прихватају за своје присутна је у Западној Европи вековима – без обзира на то што смо најмање последња три века неодвојиви део европске културе и политике. Управо за периоде најактивнијег учешћа Русије у европским пословима карактеристична је стабилност и мир на континенту", рекао је Лавров, преноси Танјуг.

У интервјуу поводом 70. годишњице оснивања Московског државног факултета за међународне односе (МГИМО) датом факултетском часопису Журнал, Лавров је истакао да се "нажалост и после распада СССР-а, иако у мекшој варијанти, спроводио курс уздржавања Русије, у којој су видели не толико партнера, колико супарника", пренео је Тас.

Према његовим речима, Русија је у последњих четврт века са евроатлантским партнерима разговарала о грађењу стратешких односа, формирала заједничке структуре које то треба да помогну, усвајала политичке декларације са позивима на формирање јединственог простора мира, безбедности и стабилности.

"Међутим, истовремено су западни партнери промовисали сопствени дневни ред, игноришући у многоме интересе Русије, ширили НАТО, у целини ишли ка томе да помере геополитички простор који контролишу до руских граница", рекао је Лавров.

Ствара се утисак, како је рекао, да је Русија на удару као најактивнији експонент самосталног гледишта у савременом свету, што, "разуме се, није у складу ни са чијим претензијама на одбрану сопственог ексклузивитета".

Међутим, истакао је Лавров, без обзира на "непријатељско поступање западних партнера", Москва је и даље против "пребацивања на колосек примитивне схеме директног сукобљавања Русије и Запада".

"Русија је спремна да да конструктиван допринос у решавању трансграничних проблема, разуме се – на основу узајамног уважавања и равноправности", рекао је он, наглашавајући да због тога што се појавила украјинска криза, неће нестати глобални изазови као што су израелско-палестински сукоб, сукоби у Сирији и Ираку, стање у Авганистану и кризе у Африци, борба против тероризма, производње дроге, ширења оружја за масовно уништавање.

"Одустајање од сарадње није варијанта у односима Русије и Запада ни за нас, ни за њих. Мада, јасно је да неће бити повратка ни ка ранијем моделу односа, неискреном према Русији и испуњеном двоструким стандардима", рекао је Лавров.

Руски министар иностраних послова рекао је да је "украјинска криза озбиљно протресла међународну ситуацију" и да ће се "њен утицај осећати још прилично дуго".

"Данас је тешко предвидети како ће се развијати ствари у свету, али можемо бити сигурни да ће будућност донети не мало изненађења", казао је Лавров.

Агенција РИА Новости известила је да је Лавров у дворишту факултета Министарства иностраних послова – МГИМО, открио споменик руском дипломати Александру Горчакову, који је био на челу руске дипломатије после пораза у Кримском рату и потписивања Париског мира 1856. године, када је Русија одустала од многих европских послова ширећи активност у Америци и Азији.

Агенција је пренела реакцију тадашњег министра спољних послова ("Русија се не љути, Русија скупља снагу") на критике да се Русија "изолује и ћути", наводећи и да је Горчаков успео да 1871. године издејствује укидање неповољних одредаба Париског мировног споразума и 1877. неутралност европских земаља у руско-турском рату.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара