Абот: Разговараћу са Путином о срушеном авиону

Премијер Аустралије Тони Абот изјавио је да ће на самиту Г20 следећег месеца у Бризбејну, током сусрета са Владимиром Путином, инсистирати на утврђивању одговорности за рушење авиона "Малезија Ерлајнса" у коме је било и Аустралијанаца.

Тони Абот изјавио је да ће у разговору са Владимиром Путином инсистирати на утврђивању одговорности за обарање авиона на лету МХ-17, за који Запад оптужује проруске снаге са истока Украјине, за које тврде да имају подршку званичне Москве, преноси Танјуг.

"Суочићу се са Путином, будите сигурни у то", рекао је аустралијски премијер и додао, "рећи ћу господину Путину - убијени су Аустралијанци, а убили су их побуњеници које подржава Русија, помоћу оружја којим их је снабдела Русија. Ми смо веома незадовољни због овог".

Абот истиче да Аустралија схвата да Русија није желела да се авион буде оборен. Премијер додаје да захтевају да Руси у потпуности сарађују на истрази, а ако истрага покаже да су за тај злочин осумњичени људи над којима имају одређени утицај, они морају да нам буду предати и правда мора да буде задовољена.

Влада у Канбери првобитно није била сигурна да ли Путина треба да позове на самит Г20, али су државе чланице те организације указале да је то потребно, како би се разговарало о актуалним геополитичким тензијама.

"Аустралија председава Г20 ове године, али ми не можемо да доносимо унилатералне одлуке. То мора да буде консензус, а консензус међу чланицама је био да се Путин позове", рекао је премијер Аустралије.

Било је неизвесно да ли ће Путин присуствовати најављеном самиту Г20 15. и 16. новембра у Бризбејну, али је аустралијски министар финансија Џо Хоки јуче ипак потврдио долазак руског председника, пренела је агенција АФП.

Малезијски авион је 17. јула пао изнад источне Украјине са 298 путника и чланова посаде, међу којима је било и Аустралијанаца.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара