Читај ми!

Војска САД остаје у Авганистану

Званичници Авганистана и Сједињених Америчких Држава потписали су дуго одлаган безбедносни споразум, којим ће САД бити омогућено да у тој земљи оставе мали војни контигент и после краја 2014. године. Обама поздравио историјски споразум две земље.

Потписаним споразумом ће бити омогућено да око 12.000 страних војника остане у Авганистану и после истека међународне мисије под руководством САД у тој земљи, 31. децембра ове године, јавља Танјуг.

Споразумом је нови председник Авганистана Ашраф Гани испунио своје предизборно обећање.

Билатерални споразум потписали су саветник за националну безбедност Ханиф Атмар и амерички амбасадор Џејмс Канингем у председничкој палати, дан након игаугурације новог председника Ганија. Потписивање је преносила локална телевизија.

Ганијев претходник Хамид Карзаи дуго је одбијао да потпише споразум, а због тога су били затегнути односи са САД.

Амерички председник Барак Обама поздравио је, како је рекао, историјско потписивање споразума.

Обама је саопштио да је данашњни дан историјски у америчко-авганистанском партнерству који ће помоћи унапређењу заједничких интереса и безбедности Авганистана на дужи рок.

"Овај споразум представља позив авганистанске владе да се ојачају односи које смо изградили у последњих 13 година", навео је Обама у саопштењу.

Безбедносни споразум, наставио је Обама, одражава наше залагање да се подржи нова влада јединства Авганистана.

"Радујемо се да ћемо убудуће радити с новом владу на јачању партнерства, авганистанске суверености, стабилности, јединства и добробити и да ће то помоћи да се порази Ал-Каида и њене екстремистичке филијале", рекао је Обама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије