Читај ми!

Лавров: Ситуација се смирује захваљујући Кремљу

Ситуација у Украјини, која је довела до западних санкција Русији, сада се побољшава захваљујући мировним иницијативама Кремља, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Сергеј Лавров је, у интервјуу руској телевизији Канал 5, рекао да Москва жели да побољша односе са Вашингтоном и да није заинтересована за наставак "рата санкцијама" са Западом, као и да не одбија сарадњу ни са САД ни са Европом, пренео је Танјуг.

Руски шеф дипломатије је истакао да се захваљујући "инцијативама руског председника" ситуација побољшава на терену у Украјини, где је већ неколико недеља на снази примирје.

"Примирје се уобличава, мада не без проблема. Уведени су механизми праћења, преговори између Русије, ЕУ и Украјине су почели, преговори о гасу су настављени", рекао је Лавров.

Оценивши да је потребно "по други пут ресетовати" односе Русије и САД, Лавров је мислио на ранији покушај Вашингтона да поправи билатералне односе који су поткопани низом сукоба, од којих је најновији поводом Украјине.

"Апсолутно смо заинтересовани да се ти односи нормализују, али нисмо ми ти који их уништавају. Сада је тим односима потребно оно што би Американци вероватно назвали 'ресетовањем'", рекао је Лавров.

"Садашња америчка администрација данас уништава већи део структуре за сарадњу коју су управо САД изградиле заједно са нама", приметио је Лавров.

Русија се не осећа изолованом од Запада, напоменуо је руски шеф дипломатије, али је оптужио Вашингтон да нарушава њихове односе и примењује двоструке стандарде у борби против "тероризма".

"Не осећамо се изолованим. Међутим, наглашавам да не желимо да идемо у крајност и да напустимо европске и америчке правце у нашој међународној економској сарадњи", рекао је шеф руске дипломатије.

Подсећа да Москва не одбија сарадњу са Европом нити са САД, а та сарадња је од обостране користи.

"Мислим да и тим земљама сарадња са Русијом доноси позитиван учинак", рекао је Лавров санктпетербуршком каналу, преноси Итартасс.

Ултиматуми и претње су бескорисни 

Шеф руске дипломатије је истакао да Русија не жели да настави рат санкцијама и трговинским ударцима, поручивши да је важно, пре свега, да партнери схвате "бескорисност ултиматума и претњи".

"Ово што се сада догађа је привремено. Један изборни циклус ће заменити други", констатовао је и подсетио да је општа тенденција да се само колективним напорима најефикасније могу решити политички проблеми у свету или брже развити националне економије.

Многи експерти наводе да ће заједнички напори Русије и Европе, као што је руски председник Владимир Путин предложио, и организовање јединственог економског и хуманитарног простора од Атлантика до Пацифика, знатно допринети глобалној конкурентности и Русије и Европске уније, закључује руска агенција.

У међувремену, Лавров је у интервјуу руском каналу Раша тудеј рекао да је дошло време да Русија модернизује своје арсенале нуклеарног и конвенционалног оружја, преноси Ројтерс.

"Не мислим да смо на ивици нове трке у наоружању. Барем Русија дефинитивно неће бити део тога. У нашем случају, дошло је време да модернизујемо наше арсенале нуклеарног и конвенционалног оружја", закључио је руски шеф дипломатије.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара