Читај ми!

Уништене четири рафинерије џихадиста

Војни авиони коалиције под вођством САД, уништили су четири рафинерије под контролом Исламске државе у Сирији, у новом таласу ваздушних напада који обухватају и циљеве у Ираку, саопштио је Пентагон. Убијено најмање седам цивила.

Сједињене Америчке Државе, заједно са својим коалиционим партнерима Саудијском Арабијом и Уједињеним Арапским Емиратима, уништиле су четири импровизоване нафтне рафинерије, као и команду ИС-а и контролни центар северно од Раке, наводи се у саопштењу Централне команде САД, преноси Танјуг.

"Иако још процењујемо резултат ових напада, према првим подацима, они су били успешни", додаје се у саопштењу.

Циљ напада на импровизоване рафинерије је елиминисање финансијских извора Исламске државе, пренео је АФП.

Пре покретања ваздушних удара по упориштима ИС у Сирији, прошлог уторка, аналитичари су навели да џихадисти имају око три милиона долара дневно из прихода од нафте, пошто на пољима под контролом ИС експлоатишу 80.000 барела сирове нафте - далеко више него што је сиријско министарство нафте навело да црпи - 17.000 барела нафте свакога дана.

У ваздушним ударима, уништен је и један резервоар за гориво, док је други оштећен, у близини Деир Езора на истоку Сирије, као и три оклопна возила на североистоку.

У Ираку, уништени су једно склониште и контролни пункт у Близини Багдада.

"У три ваздушна напада у близини Фалуџе, уништена су два контролна пункта ИСИЛ-а и једно транспортно возило те групе", додаје се у саопштењу Пентагона.

Најновији удари су уследили после најмање десетак удара у четвртак увече на инфраструктуру рафинерије које су направили џихадисти повезујући територије под својом контролом у источној Сирији, која обухвата многе од главних сиријских нафтних поља, пренела је агенција АФП.

Коалиција је наставила рано јутрос нападе по главном упоришту џихадиста у покрајини Рака током, како је Вашингтон навео, "готово континуираних удара".

У ваздушним ударима уништена је фабрика пластике изван града Рака, а убијено је најмање седам цивила саопштила је група за заштиту људских права Хјуман рајт воч (ХРВ) и позвала на истрагу о могућем кршењу закона ратовања.

Из ХРВ у Њујорку наводе, позивајући се на три становника сиријског села Кафр Дерјан у покрајини Идлиб који су преко скајпа потврдили да су "авионске ракете убиле најмање два мушкарца, две жене и петоро деце у уторак, у раним јутарњим сатима".

Иако признају да то нису официјалне информације и да није било могуће да се дате изјаве сведока провере, видео снимак удара потврђује изјаве сведока о убиствима у нападу крстарећим ракетама "Томахавк" америчке производње, пренела је агенција АФП.

"Америчка влада треба да испита евентуалне незаконите нападе у којима су убијени цивили, јавно извести о њима и да се обавеже да ће одговарајућим мерама обештетити у случају почињене грешке", наводе из Њујорка.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара