Читај ми!

Симић: Не зна се моћ Исламске државе

Нико у свету јавно не осуђује борбу против Исламске државе чак ни у самој Сирији, каже професор Факултета политичких наука Драган Симић. Стратешки је тешко рећи да ли је ваздушном интеренцијом могуће стати на крај једној таквој творевини каква је Исламска држава, објашњава Симић.

Професор Факултета политичких наука Драган Симић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да у овом тренутку, свет не зна тачно колика опасност прети од творевине каква је Исламска држава.

"Још се не знају капацитети те Исламске државе ни у људству ни у наоружању ни у финансијским средствима. И стратешки је веома тешко рећи да ли је ваздушном интервенцијом могуће стати на крај једној таквој творевини каква је Исламска држава", објашњава Симић.

Истиче да многи критичари у САД и у свету са зебњом покушавају да предвиде шта ту још може да се догоди.

"Нека истраживања показују да од 10 испитаника, девет подржавају овакву акцију што је веома неубичајно с обзиром на то да је у Америци јавно мњење, посебно у другом мандату председника Буша млађег, показало невољност за америчка спољна ангажовања", каже професор Симић.

Каже, међутим, да све више сазрева свест о глобалности безбедносних питања.

"Нема удаљених држава и нема одвојених безбедносних питања. Свет је систем спојених судова и ми живимо у времену глобалне безбедности. Наивно је веровати да неки тамо проблеми који се догађају неће утицати и на нашу безбедност и треба се солидарисати у оваквим тренуцима", каже Симић.

Додаје да нико у свету јавно барем не осуђује део борбе против Исламске државе, чак ни у самој Сирији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије