Читај ми!

Каталонци на референдуму 9. новембра

Председник Регионалне владе Каталоније Артур Мас потписао је декрет о референдуму за независност те шпанске покрајине, који ће се одржати 9. новембра, јавља Би-Би-Си. Премијер Рахој је поручио да само званични Мадрид има овлашћење да распише референдум о питањима која се односе на суверенитет земље.

Каталонски парламент усвојио је у петак закон који посланицима даје право да одрже, како су најавили, необавезујуће консултације о независности од Шпаније 9. новембра.

"Тај закон ће бити искоришћен наредних дана да се закаже гласање 9. новембра", рекао је тада Артур Мас, пренели су шпански медији.

Испред седишта каталонске владе у Барселони на стотине људи поздравило је расписивање референдума. Један од најбогатијих шпанских региона, који чини петину привредног потенцијала земље, већ дуго тежи независности, а економска криза у Шпанији додатно је подстакла тежњу за отцепљењем. 

Председник Регионалне владе Каталоније Артур Мас каже да Каталонија жели да донесе одлуку о својој политичкој будућности на миран и демократски начин.

"Братство које нас везује са другим народима Шпаније је дубоко и јако. Имамо дугу заједничку историју коју ћемо заједно наставити да градимо у Европи 21. века", поручује Мас.

Поводом најављеног референдума, шпански премијер Маријано Рахој по повратку из Кине одржаће хитну седницу владе. Мадрид планира да на Уставном суду оспори недавно усвојен закон у каталонској скупштини који омогућава референдум.

Каталонски декрет је уследио само недељу дана пошто су становници Шкотске на референдуму одбацили одвајање од Велике Британије.

Договор о расписивању референдума о суверености постигле су 12. децембра 2013. сепаратистички настројене политичке партије у Каталонији и тада је договорено да се гласање одржи 9. новембра ове године, а председник регионалне владе Каталоније Артур Мас тада је нагласио да ће референдум бити одржан.

Мадрид: Референдума неће бити

Референдум о независности Каталоније је неуставан и неће бити одржан, саопштила је Влада Шпаније, убрзо након што је лидер Каталоније потписао декрет о расписивању референдума за 9. новембар.

Нико није "изнад националне воље шпанског народа", упозорила је вицепремијерка Сораја Саенс де Сантамарија на конференцији за новинаре.

"Тај референдум се неће одржати јер је неуставан. Дубоко жалимо због потеза председника (Маса) који сматрамо грешком - то ће поделити Каталонце и удаљити их од Европе", истакла је Сантсмарија.

Премијер Маријано Рахој сазвао је ванредну седницу владе о том питању за понедељак.

Уставни суд Шпаније донео је одлуку 25. марта 2014. године да је најављено одржавање референдума о независности Каталоније неуставно јер регија "не може једнострано да распише референдум на којем ће самостално одлучити о својој интегрисаности у Шпанију".

Премијер Рахој недвосмислено је тада нагласио: "Само читав шпански народ има право да одлучи шта је Шпанија. Нико не може једнострано да лиши читав шпански народ права да одлучују о својој судбини".

Грађани Мадрида већином су против референдума.

"Не подржавам га. О томе треба да се договоре сви грађани Шпаније", сматра један становник Мадрида.

Анкете показују да је приближно половина становника Каталоније опредељена за издвајање из Шпаније.

Владајућа шпанска конзервативна Народна партија упозорава председника каталонске владе да је прешао црвену линију.

"Докле год је Народна партија на власти - нико, али нико, неће одвојити Каталонију од Шпаније", поручује председница те странке Алисија Санчес Камаћо.

Каталонија већ ужива широку аутономију у образовању, здравственом систему и полицији, али пребацује Мадриду да из централног буџета добија много мање новца него што за њега издваја.

Аналитичари верују да ће цео процес завршити преговорима Каталоније и власти у Мадриду за већом фискалном аутономијом те покрајине.

У Шпанији, према важећем Уставу донетом 1978, постоји 17 аутономних провинција, односно регија, а све оне имају аутономан статус с читавим низом посебних права.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије