Читај ми!

Вакцине против еболе до краја године?

Светска здравствена организација најавила је да ће хиљаде вакцина против еболе бити доступне до почетка 2015. Либерија је поздравила обећање међународне заједнице да ће хитно да буду предузете мере у борби против вируса еболе у западној Африци.

Хиљаде експерименталних вакцина против вируса еболе, које су развиле британска кућа ГСК и америчка "ЊуЛинк Џенетикс", требало да буду доступне почетком 2015. године, саопштила је СЗО, преноси Бета.

"ГСК би требало да има 10.000 доза на располагању почетком следеће године", рекла је висока званичница СЗО Мари-Пол Кени новинарима у Женеви.

Она је објаснила и да "главни проблем у суочавању са епидемијом тог вируса није недостатак лекова, већ слабост здравственог система".

Либеријски министар информисања Луис Браун рекао је да је та држава срећни што чује да цео свет сада схвата хитност у реаговању према претњи еболе.

Либеријска влада је, како је рекао министар, изгубила поверење свог народа јер епидемија још није под контролом.

Светски лидери обећали су помоћ у борби против вируса еболе, а државе чланице Група седам обећале су да ће оставити ваздушне и поморске линије отворене са земљама погођеним еболом.

Амерички председник Барак Обама позвао је владе, међународне организације и компаније да се прикључе борби против еболе.

Многе земље обећале су додатну финансијску помоћ као и помоћ у људству и медицинској опреми.

Куба је саопштила да шаље близу 300 додатних лекара и медицинских сестара у западну Африку да би се борили са епидемијом еболе.

Светска здравствена организација саопштила је у четвртак да је од еболе умрло 2.917 људи од 6.263 оболелих у пет западноафричких земаља погођених том болешћу.

Ебола је вирусно обољење за које још не постоји прави лек или вакцина, али се за њима интензивно трага.

Болест се преноси у контакту са телесном течношћу оболелог, укључујући и зној, што значи да је за оболевање довољно и само додирнути заражену особу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара