Читај ми!

"Људска права угрожена широм света"

Ово је "ужасна година по принципе уписане у Повељи УН" и људска права и правна држава угрожене су свуда у свету, рекао Бан Кимун на отварању генералне дебате на годишњем заседању Генералне скупштине УН. Савет безбедности усвојио резолуцију којом се учествовање страних бораца у сукобима широм света третира као кривично дело.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун навео је све актуелне сукобе, од Газе до Сирије и Ирака, преко Украјине и Централноафричке Републике, и изразио жаљење због "ужасне године по принципе уписане у Повељи УН", преноси Бета.

Више од 140 лидера земаља света окупило се данас у Њујорку како би у наредних пет дана разговарали о низу глобалних кризних жаришта – од деловања екстремистичке Исламске државе у Ираку и Сирији, ширења смртоносног вируса еболе у Африци, па до ћорсокака у преговорима о иранском нуклеарном програму.

Србију представљају председник Томислав Николић и министар спољних послова Ивица Дачић.

Западном и арапском свету централна тема је насиље које спроводи Исламска држава и учествовање више од 15.000 страних бораца у Сирији и Ираку.

Председник САД Барак Обама рекао је пред Генералном скупштином УН да ће САД формирати коалицију која ће размонтирати екстремистичку Исламску државу, оцењујући да је то "мрежа смрти", саопштила је Бела кућа. "Једини језик који размеју убице јесте језик силе", рекао је Обама у обраћању светским лидерима на заседању УН.

"САД ће бити контруктивни партнер у борби против Исламске државе, али земље Блиског истокa треба да предузму водећу улогу у решавању узрока пораста екстремизма, укључујући и блокирање финансијских средстава терористичким групама", рекао је Обама.

Према његовим речима, блискоисточне земље имају задатак да "одбаце секташтво и екстремизам".

Француски председник Франсоа Оланд рекао је да терористи који су обезглавили француског држављанина у Алжиру представљају глобалну претњу која се мора зауставити.

У обраћању Генералној скупштини УН, видиљиво потресен Оланд рекао је да ће Француска наставити да се бори против тероризма упркос позиву екстремиста да се убијају њени грађани.

Египатски председника Абдел Фатах ел Сиси изјавио је да исламским екстремистима не сме да буде дозвољено да злоупотребљавају ислам позивајући на интензивирање напора против њих.

Сиси је свом у говору упоредио тероризам "с кугом". Међу темама у Њујорку су и ебола, односно напори да се ограничи даље ширење те смртоносне болести која хара западном Африком.

Катарски емир је оптужио Израел да је починио ратне злочине и злочине против човечности током недавног седмонедељног рата против Хамаса у Појасу Газе.

Шеик Тамим бин Хамад Ал Тани је у обраћању на седници Генералне скупштине УН апеловао на светске лидере да не примају израелске лидере у својим "дипломатским салонима", пренео је АП.

На маргинама Генералне скупштине УН одржава се и састанак иранских званичника са колегама из САД, Велике Британије, Француске, Немачке, Русије и Кине. Циљ састанка је да се прекине застој у преговорима о укидању санкција Ирану, у замену за слабљење његовог нуклеарног програма.

Током петодневне дебате биће одржани састанци и о сукобима у Сирији, Либији, Јужном Судану, Украјини, Централноафричкој Републици и Малију као и о израелско-палестинском проблему и борби УН против сиромаштва.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије