Читај ми!

Проруски активисти повлаче наоружање

Повлачење тешког наоружања започели су и проруски активисти у "Доњецкој Народној Републици", у складу са меморандумом из Минска. Дан раније, украјинске снаге саопштиле су да су започеле припреме за повлачење артиљерије, али и да ће војска остати. У подручју око аеродрома у Доњецку чује се тешка артиљерија и хици из аутоматског оружја.

Проруски активисти поступају према постигнутом споразуму, за разлику од украјинске стране, истакао је министар одбране ДНР Владимир Кононов, јавио је Итартас, преноси Танјуг.

Портпарол украјинског Савета за националну безбедност и одбрану Андриј Лисенко рекао је у понедељак да су снаге Кијева започеле припреме за повлачење тешког наоружања са борбених положаја. Лисенко је додао да ће се опрема померити на друга подручја, док ће војска остати.

Меморандумом, који је потписан 20. септембра, предвиђено је повлачење оружја калибра већег од 100 милиметара на растојање од најмање 15 километара са сваке стране.

Упркос меморандуму о спровођењу режима прекида ватре у источној Украјини, украјинске снаге и проруски активисти воде окршаје недалеко од аеродрома у граду Доњецку, јавила је агенција АФП.

Према извештачу француске агенције, у подручју око аеродрома чује се тешка артиљерија и хици из аутоматског оружја.

Доњецк је упориште проруских активиста, али је аеродром остао под контролом владиних снага, упркос бројним жестоким нападима.

ЕУ ревидира санкције Русији?

У зависности од спровођења мировног плана за Украјину, Европска унија можда ће почети ревизију санкција против Русије 30. септембра, пише лист Комерсант у данашњем броју позивајући се на изворе из ЕУ.

Процес укидања санкција могао би да почне кроз седам дана, након што амбасадори ЕУ проуче званичан извештај о спровођењу прекида ватре и споразума за мирно решење, рекао је неименовани извор ЕУ а пренела је руска агенција Итартас.

Представница шефице спољне политике ЕУ Кетрин Ештон, Маја Коцијанчич није потврдила могућност ревизије санкција Русији 30. септембра, али ће служба за стране послове ЕУ, амбасадорима до тог датума доставити извештај.

ЕУ је од марта увела девет пакета санкција Русији, а Москва је узвратила забраном увоза хране из Уније на годину дана.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара