Сирија, "рептори" у акцији

Америчке снаге, заједно са арапским савезницима бомбардовале су ноћас упоришта екстремистичке организације Исламска држава у Сирији. У удару коришћене ракете "томахавк" и нечујни авион "Ф-22 рептор". Погинуло је најмање 50 џихадиста. Исламска држава најављују одговор.

Пентагон је потврдио да су америчке снаге извеле ударе на положаје екстремиста у месту Ел Рака, недалеко од другог највећег града у Сирији – Алепа.

Мете су биле складиште оружја и зграде у којима су милитанти из Исламске државе, јавља Ројтерс. Наводно, у акцији су учествовали и бродови и беспилотне летелице.

У удару на екстремисте коришћене су ракете "томахавк" и нечујни авион "Ф-22 рептор".

САД су у Сирији "елиминисале" чланове групе Хорасан, коју чине бивши борци Ал Каиде, саопштио је Пентагон.

"Верујемо да су особе које су планирале нападе елиминисане", рекао је портпарол Пентагона Џозен Кирби за канал Еј-Би-Си.

Амерички председник Барак Обама обећао је да ће Сједињене Државе наставити борбу против џихадиста Исламске државе и додао да ће настојати да изгради што је могуће ширу међународну подршку за ту борбу.

"Сваком ко намерава да науди Америци или Американцима мора да буде јасно да нећемо толерисати уточиште за терористе који прете нашем народу", рекао је Обама у Белој кући уочи поласка за Њујорк.

Он је додао да снага коалиције са више од 40 земаља, укључујући пет арапских земаља које учествују у данашњим ваздушним ударима, показује да борба против таквих екстремиста није само америчка.

Како преноси сиријска државна телевизија, Вашингтон је унапред обавестио представника Сирије при Уједињеним нацијама где ће напад бити изведен.

Неименовани амерички званичник рекао је за Ројтерс да у акцији учествују Уједињени Арапски Емирати, Јордан, Бахреин, Саудијска Арабија и Катар.

Један од бораца Исламске државе рекао је у изјави Ројтерсу да ће та група одговорити на ваздушне ударе, оптуживши Саудијску Арабију да је дозволила да кампања почне.

"На ове нападе ћемо одговорити. Синове Салула кривимо за то. То се због њих догодило", рекао је припадник групе, употребивши погрдан назив за припаднике саудијске краљевске породице.

У саопштењу Опсерваторије за заштиту људских права наводи се да је "међународна коалиција извела 20 ваздушних удара на упоришта базе Исламске државе у граду Раки и у близини места Табка, Аин Иша и Тал Абјад. Погинуло је најмање 50 џихадиста", преноси Бета.

Уочи почетка ваздушних напада, председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са генералним секретаром Уједињених нација Бан Кимуном.

Како преноси Итартас, њих двојица су разменили мишљења о јачању напора међународне заједнице у вези са борбом против Исламске државе. Међутим, Путин је рекао да ваздушни удари на положаје припадника Исламске државе у Сирији не треба да се изводе без пристанка сиријске владе.

Неколико сати пре почетка ваздушних удара на Сирију, Војници калифата – група повезана са Исламском државом – преузела је одговорност за киднаповање француског држављанина у Алжиру и запретила да ће га убити ако Француска за 24 часа не оконча ваздушне ударе на Ирак.

Премијер Француске Мануел Валс рекао је да неће бити преговора са екстремистима, а шеф дипломатије Лоран Фабијус истакао је да отмица држављанина Француске неће утицати на савез те земље са САД у борби против екстремистичке Исламске државе.

"Учинићемо све што можемо да ослободимо таоце, али терористичка група неће променити став Француске", рекао је Фабијус новинарима у Њујорку.

САД и Француска почели су пре неколико дана ваздушне ударе на упоришта припадника Исламске државе у Ираку. Очекивало се да ће се та операција проширити и на Сирију, пошто су џихадисти из Исламске државе и у тој земљи заузели неколико подручја.

Огласили су се и представнци Велике Британије, чије власти су саопштиле да није донета "коначна одлука да се придружи ваздушним нападима".

Канцеларија премијера Дејвида Камерона саопштила је да Британија "тренутно није део акција" усмерених против екстремиста Исламске државе. Портпаролка министарства одбране је, пак, нагласила да разговори о томе још трају.

Нови снимак британског новинара

У међувремену, џихадисти Исламске државе објавили су, у размаку мањем од недељу дана, други по реду снимак британског таоца, новинара Џона Кантлија.

Током шестоминутног снимка, Кантли каже да је Исламска држава "ухватила на спавању" западне владе и да, иако су предузете сада акције, оне потцењују "јачину и борбену спремност противника", пренео је Би-Би-Си.

"Још од Вијетнама нисмо били сведоци оваквог потенцијалног хаоса у настајању", рекао је Кантли, којег су екстремисти отели 2012. године у Сирији.

У првом снимку Кантли у наранџастом комбинезону рекао је да га је британска влада напустила и да планира да открије истину о џихадистима који су заузели велике делове територије Ирака и Сирије.

Џихадисти Исламске државе убили су тројицу талаца, двојицу Американаца и Британца, а снимке одрубљивања глава су поставли на интернет.

У последњем снимку џихадисти су запретили да ће следећа њихова жртва бити Британац Алан Хенинг.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара