Муслимани поново подељени око празновања

Предстојећи највећи муслимански празник Курбан-бајрам, по свему судећи и ове, као и ранијих година, неће се у целом исламском свету славити истог датума.

Турска ће тај празник славити 4.октобра, а до тог датума дошло се уз помоћ астрономије, будући да обележавање тог празника почиње с појавом Младог месеца, пренела je Верска информативна агенција (ВИА), преноси Танјуг.

Босна и Херцеговина поштује турски календар обележавања Курбан-бајрама, па су општи избори, који се увек спроводе прве недеље у октобру, управо због празника, померени за недељу дана и биће одржани 12. октобра.

Арапска исламска струја, коју предводи Саудијска Арабија, чувар исламских светих места, датум утврђује "голим оком" и "у задњи час", традиционално као што се вековима радило, без примене науке.

Они сматрају да први дан празника пада дан касније, 5. октобра.

Исламски свет се на једној међународној конференцији 1992. године у Истанбулу обавезао да се у израчунавању календара мора примењивати и астрономија.

Саудијска Арабија игнорише тај закључак и сматра да само она има право да саопшти када који празник пада, с обзиром да су они променљивог датума јер се одређују лунарним, а не соларним системом.

Муслимани Балкана и земаље бившег Совјетског Савеза приклањају се увек турском рачунању. Они сматрају и да подела око утврђивања датума почетка обележавања овог, једног од два највећа празника у исламу, "вређа муслимане", те да се ту ради о "политичким играма" и борби за доминацију у исламском свету.

Абу Даби је, на пример, објавио да ће празник почети 5. октобра. Међутим председник Филипина је 12. септембра објавио декрет да је Курбан бајрам ове године 6. октобра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара