Читај ми!

Минск, меморандум о прекиду ватре

Чланице Контакт групе за Украјину у Минску потписале Меморандум о спровођењу режима прекида ватре у источној Украјини, којим ће између украјинских и проруских снага бити успостављена тампон зона од 30 километара.

Меморандум предвиђа да се "прекид ватре сматра општим", и да се "у року од 24 часа забрани примена свих врста оружја и вођење офанзивних борбених дејстава".

Бивши украјински председник Леонид Кучма рекао је да Меморандум предвиђа повлачење оружја калибра већег од 100 мм на растојање од најмање 15 километара са сваке стране, преноси Итартас.

"У року од 24 сата од тренутка усвајања датог меморандума повлачење оружја калибра већег од 100 мм од линије раздвајанаја на растојање од најмање 15 километара са сваке стране, као и из насељених места, што даје могућност да се створи зона прекида примене оружја ширине најмање 30 километара - зона безбедности", гласи четврта од девет тачка меморандума, а преноси Риа Новости.

Кучма је после шесточасовних разговора рекао да меморандум предвиђа да се "прекид ватре сматра општим", да "јединице и војне формације страна остану на позицијама према стању од 19. септембра, као и да се у року од 24 часа забрани примена свих врста оружја и вођење офанзивних борбених дејстава".

У документу се такође говори о "забрани постављања нових минско-експлозивних препрека и забрани лета борбене авијације, укључијући беспилотне комплексе, изузев уређаја ОЕБС-а". Предвиђа се и "забрана размештања тешког наоружања и војне технике у зони насељених места".

Како је пренела РИА Новости, Кучма је такође рекао да је последњом тачком меморандума договорено повлачње "свих страних плаћеника, како са једне, тако и са друге стране".

Задатак контроле спровођења постигнутих споразума поверен је ОЕБС-у чији ће посматрачи бити постављени дуж читаве зоне прекида ватре.

Контакт група се такође договорила о наставку процеса размене ратних заробљеника. Руски амбасадор у Кијеву Михаил Зурабов изјавио је да је после примирја 5. септембра са обе стране ослобођено по 120 војника.

Премијер самопроглашене Доњецке народне републике Александар Захарченко изјавио је да питање остаје ли ДНР и Луганска народна република у саставу Украјине на овом састанку није разматрано, али да оно остаје отворено. За спровођење договореног дат је рок од 24 сата.

Контакт група укључује представнике Украјине, Русије, проруских снага на украјинском истоку и ОЕБС-а.

Нова рунда разговора одржана је пошто су Кијев и проруске снаге на истоку постигли договор о примирју 5. септембра, као део плана у 12 тачака за решавање петомесечног оружаног сукоба, а 19 септембра разрадиле су ради његове реализације меморандум од девет тачака.

Примирје се, у великој мери, одржава иако су регистровани спорадични инциденти у источном делу Украјине.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара