Читај ми!

Сакашвилијева имовина иде "на добош"

Суд у Тбилисију наложио је заплену имовине бившег председника Грузије Михаила Сакашвилија и његове породице, пошто је он оптужен за злоупотребу службеног положаја.

Сакашвилијев адвокат Отар Какхидзе изјавио je да је суд одлучио да заплени имовину његовог клијента, његове супруге, мајке и баке, али није образложио ту одлуку, преноси Бета.

Како је навео, то је "осветничкa политика" против његовог клијента.

"Заплењена имовина нема никакве везе са оптужбама против Михаила Сакашвилија", рекао је адвокат, додајући да ће се жалити Европском суду за људска права.

Имовина Сакашвилија се састоји од два хектара винограда у источној Грузији и малог стана у Тбилисију. Његова супруга такође има стан у главном граду, а његова мајка и бака имају нешто земље и један аутомобил "тојота" стар 10 година, каже Какхидзе.

Суд је у августу оптужио бившег председника и неколико његових сарадника због злоупотребе власти и проневере.

Сакашвили, који је побегао у СAД, оптужен је и да је одговоран за насилно сузбијање антивладиних демонстрација 2007. године.

Бивши председник Грузије сматра да су те оптужбе неосноване и политички мотивисане. Одбио је да се врати у Грузију на саслушање и рекао да нема поверења у нове власти своје земље.

Неколико Сакашвилијевих савезника је било под истрагом, а неки су били и у затвору, од када је коалиција "Сан" 2012. и 2013. поразила његову странку на посланичким и председничким изборима.

Сједињене Државе и Европска унија изразиле су забринутост сматрајући да постоји прогон бившег прозападног председника и његових некадашњих сарадника.

Михаил Сакашвили дошао је на власт 2003, после Ружичасте револуције која је довела до оставке председника Едуарда Шеварднадзеа. Он је био чврст савезник САД, држећи Грузију далеко од утицаја Москве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара