Читај ми!

Свет поздравља резултате референдума у Шкотској

Јутро након референдума са свих страна стижу поздрави одлуке шкотског народа да каже "не" отцепљењу од Велике Британије. Брисел, Вашингтон и НАТО поздрављају одлуку Шкота. Шпански премијер задовољно трља руке.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо поздравио је одбацивање независности Шкотске на референдуму и оценио да је то добра одлука за Европу.

"Поздрављам одлуку шкотског народа да остане у заједници са Уједињеним Краљевством. Тај резултат је добар за уједињену, отворену и снажнију Европу, што подржава Европска комисија", саопштио је Барозо.

Европска комисија је такође поздравила чињеницу да су влада и шкотски народ током дебате о референдуму стално потврђивали своје европско опредељење.

Председник Европског парламента Мартин Шулц је такође поздравио "не" на јучерашњем референдуму у Шкотској. "То је добра одлука у временима када је останак заједно суочен са изазовима", навео је Шулц у саопштењу.

"Следећи пут када се састанем са (британским премијером) Дејвидом Камероном, рећи ћу му да ја волим Велику Британију у уједињеној Европи", додао је је Шулц.

И Амерички председник Барак Обама поздравио је резултате историјског референдума у Шкотској.

"Ми немамо ближег савезника од Уједињеног Краљевства и радујемо се наставку наших блиских и специјалних односа са свим народима Велике Британије и Северне Ирске док се суочавамао са данашњим светским изазовима", навео је Обама у саопштењу.

Мадрид је такође срећан шкотским "не" на референдуму о независности. Шпански премијер Мариано Рахој, жестоки противник изјашњавања које хоће да организују националисти у Каталонији 9. новембра.

"Веома смо срећни што Шкотска остаје са нама", рекао је Рахој у видео-поруци и поздравио то што су шкотски бирачи "направили избор између сегрегације и интеграције, између изолације и отворености".

На референдуму о независности Шкотске, против независности је гласало 55,3, а за независност 44,7 одсто, показују данас објављени званични подаци.

Шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер је рекао да изборни резултат јасно говори да људи желе јаку Шкотску у јакој Великој Британији.

"Верујем да је то добра одлука за Шкотску, Велику Британију, као, такође, и за Европу", рекао је Штајнмајер и изразио поштовање за узорну демократску кулутуру Велике Британије.

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен такође је поздравио одлуку шкотских гласача. "У потпуности поштујем одлуку шкотског народа на јучерашњем референдуму", поручио је Расмусен у саопштењу за медије.

"Уједињено краљевство је међу оснивачима НАТО-а и убеђен сам да ће наставити да игра водећу улогу како би наш савез ојачао", рекао је генерални секретар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара