Читај ми!

Кијев: На граници око 4.000 руских војника

Украјинска влада саопштила да је Русија нагомилала око 4.000 војника стационираних на Криму, на границу са Украјином. Повећано страно војно присуство у непосредној близини руске границе унело одређене корекције у свакодневне активности, каже Сергеј Шојгу.

Готово све војне јединице Руске Фредерације стациониране на северу окупираног Крима пребачене су на административну границу са Украјином, као и опрема и муниција, каже портпарол украјинског Националног савета за безбедност и одбрану Андриј Лисенко.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао је у уторак да су заоштравање ситуације у Украјини и појачано страно војно присуство у близини руске границе модификовали активност команде Јужног војног округа, а један од приоритета за команду је постало распоређивање "комплетне и самодовољне војне групације у кримском правцу".

"Умногоме то је повезано са ширењем територије Округа после ступања Крима у састав Русије. Поред тога, веома се заоштрила ситуација у Украјини и повећано је страно војно присуство у непосредној близини наше границе. Такво стање ствари унело је одређене корекције у свакодневне активности команде Округа", рекао је Шојгу.

Агенција Интерфакс подсетила je да је у јулу ове године већ било вести о постепеном јачању војног присуства Русије на Криму, када је планирано повећање бројности обалских и морнаричких јединица Црноморске флоте Русије.

Крајем пролећа изведене су обимне вежбе Јужног и Западног војног округа, недалеко од руско-украјинске границe, када је Шојгу њихово одржавање директно повезао са кризом на истоку Украјине, подсећа та руска агенција.

Шеф посматрачке мисије ОЕБС-а у Украјини Ертугрул Апакан забринут је због новог кршења примирја у Украјини. Наводи да је више особа изгубило живот и да то "није позитиван корак".

"У протекла три дана је забележен повећан број кршења примирја", рекао је Апакан и апеловао на све стране у сукобу да поштују примирје које је договорено почетком овог месеца.

У међувремену, ОЕБС је најавио да ће до краја новембра удвостручити број посматрача у Украјини, где ће их бити 500.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара